El Consell Comarcal del Maresme durà a terme un estudi per determinar com s'ha de dur a terme la recàrrega de l'aqüífer de la Tordera amb aigua regenerada. Aquesta iniciativa forma part d'una estratègia més àmplia per combatre la sequera i avançar cap a un cicle integral de l'aigua, fent el territori més resilient davant la manca de pluges. El citat aqüífer és clau per dotar d'aigua el Maresme nord, amb un sector industrial, agrícola i turístic molt potent.
En resposta a l'actual escenari de sequera i les previsions a curt i llarg termini, el Consell Comarcal considera necessari planificar inversions coherents, evitant la improvisació i centrant-se en garantir el subministrament d'aigua en els propers anys. La recàrrega dels aqüífers, especialment el de la Tordera, és una de les principals prioritats.
Per establir les bases de com s'hauria de dur a terme aquesta recàrrega, les actuacions necessàries i el seu cost econòmic, el Consell Comarcal i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) signaran un conveni de col·laboració, aprovat per unanimitat en el Ple celebrat ahir.
El conveni preveu una inversió de 110.000 euros, que s'executarà entre 2024 i 2025, per realitzar un estudi d'alternatives i redactar el projecte bàsic de l'actuació "ERA a Pineda de Mar per recàrrega de l'aqüífer de la Tordera (retorn a la riera de Vallmanya) i altres usos, i xarxa de distribució". Aquest estudi es farà paral·lelament al Pla Director que s'està elaborant, el qual contempla l'extensió dels sistemes de regeneració d'aigua a les diferents depuradores de la comarca i el pla d'usos d'aquesta aigua.
Segons l'informe d'Estratègia de transició energètica i acció climàtica de la Diputació de Barcelona, el Maresme és una comarca amb un elevat risc de vulnerabilitat per la reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament, la disminució dels aqüífers i les repercussions potencials sobre la població i sectors econòmics estratègics com l'agricultura, la indústria i el turisme.
Comentaris