Biodiversitat al parc Montnegre Corredor
Biodiversitat al parc Montnegre Corredor

El Parc del Montnegre i el Corredor, tot un exemple de biodiversitat

Un estudi pioner revela la gran diversitat de líquens i fongs liquenícoles a la serra maresmenca del Corredor, entre elles espècies amenaçades

patrocini akteon hipoteques
 

Un estudi ha posat en valor la biodiversitat del Parc del Montnegre i el Corredor, al Maresme. Es tracta d'un anàlisi pioner que ha revelat la gran varietat de líquens i fongs a la comarca, identificant-ne un total de 288 tàxons, dels quals 130 en son nous. 

Un equip científic liderat per Antonio Gómez – Bolea (Universitat de Barcelona), Maria José Chesa (Alichenology) i els exprofessors de la mateixa universitat, Mercedes Barbero i Nèstor Hladun, ha catalogat un total de 288 tàxons de líquens i fongs liquenícoles. D’aquests, 276 corresponen a líquens i 12 a fongs liquenícoles o no liquenitzats. L’estudi ha permès identificar 130 tàxons nous per a la serra del Corredor, 101 per al Parc del Montnegre i el Corredor, 28 que no s'havien registrat abans a la província de Barcelona, 14 inèdits a Catalunya i 2 noves cites a la península Ibèrica: Porina ahlesiana i Scoliciosporum schadeanum. La investigació s'ha dut a terme en 18 punts del Parc, representatius de diferents microhàbitats.

Fongs al parc maresmenc

Fongs al parc maresmenc

Protecció de les espècies en perill

Un dels punts més rellevants d’aquest estudi és la detecció de sis espècies catalogades dins del Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya, entre elles Nephroma tangeriense, classificada com en perill d'extinció. També s'han trobat altres espècies vulnerables com Cladonia mediterranea, Lobaria pulmonària, Parmotrema hypoleucinum, Roccella phycopsis i Waynea stoechadiana.

Cada una d'aquestes espècies compta amb una fitxa específica que detalla la seva distribució, l’hàbitat en què es troba i els factors de risc que amenacen la seva supervivència. La presència significativa d’aquestes espècies al Parc subratlla la singularitat del Corredor des del punt de vista dels líquens i posa de manifest la necessitat d’adoptar mesures de protecció.

A més de la tasca de catalogació, l’estudi ha identificat els principals factors de risc que afecten les comunitats liquèniques del Parc del Montnegre i el Corredor, destacant especialment la contaminació ambiental. Els experts han proposat diverses accions per reduir aquests impactes i han assenyalat que l’educació ambiental és una eina clau per sensibilitzar la ciutadania sobre la importància dels líquens i la seva conservació.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive