Perejaume homenatja alhora a Tàpies i a Domènech i Montaner
Perejaume homenatja alhora a Tàpies i a Domènech i Montaner

Perejaume homenatja alhora a Tàpies i a Domènech i Montaner

L'artista maresmenc Perejaume exposa a la UPF un fragment de la segona creu de Pedracastell que l'arquitecte la va erigir el 1901 al cim de la muntanya

L'artista i poeta maresmenc Perejaume ha exposat aquest dimecres 'Fer voltejar una creu', una obra formada per un dels fragments que es conserven de la segona creu de Pedracastell. Es tracta d'una peça de 12 metres d'alçada que l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner va erigir el 1901 al cim de Pedracastell, a Canet de Mar (Maresme). Perejaume l'ha col·locat en la mateixa posició i altura a la Sala de Reflexió del Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), un espai dissenyat per Antoni Tàpies que reuneix algunes de les seves obres. Amb la presentació d'aquesta creu, Perejaume  dona el tret de sortida a les jornades 'Art i Espiritualitat', unes sessions dedicades a reivindicar l'obra de Tàpies, Miró i Picasso i coordinades per la UPF

Perejaume ha explicat que la creu es va erigir al cim del Puigcastell el 1901, però que va ser enderrocada fins a tres vegades. D'aquesta circumstància neix, precisament, el nom de l'obra, 'Fer voltejar una creu'. "Tot és un joc sobre aquesta creu que tomba i que gira al capdamunt de la muntanya, i que no para de caure i aixecar-se i fins i tot sembla que faci un gest de campaneig, com si hagués de sonar", ha subratllat l'artista.

El fragment de la creu
El fragment de la creu

La peça, que fins ara es conservava al Museu Domènech i Montaner de Canet de Mar, s'ha col·locat en la mateixa situació en què es trobava la creu original, respectant l'espai de la UPF. "Crec que en aquesta sala funciona bé, perquè no podíem clavar res i l'hem sustentat a través de puntals que l'aguanten, tant al sostre com a terra, i que generen una altra creu", ha matisat Perejaume, que també ha dit que la pedra original queda en suspensió al quadre que Tàpies va pintar per la sala, protagonitzat per una campana.

Amb la utilització de la creu, un element constant en l'obra de Tàpies, Perejaume pretén homenatjar la figura de l'artista coincidint amb el conjunt d'actes programats en el marc de l'Any Tàpies. Ara bé, segons ha detallat, ha concebut la creu a través del contrast entre la idea d'una creu "com un arbre erm" i la utilització dels elements ornamentals florals que Domènech i Montaner va reproduir en el disseny original.

Així, l'artista també ha remarcat la seva obsessió amb els cims amb una creu al damunt, que representen, segons ha expressat, "la idea que la terra mor al cel en cada cim". "I la creu és aquell senyal que la terra s'acaba, que mor", ha agregat.

La instal·lació, in situ, en alçada
La instal·lació, in situ, en alçada


'Art i espiritualitat'

La presentació de l'obra de Perejaume ha inaugurat les jornades 'Art i Espiritualitat' de la UPF, un conjunt de conferències, debats i interpretacions musicals que giraran al voltant de l'espiritualitat de les obres de Miró, Picasso i Tàpies.

En concret, des d'aquest dimecres fins divendres experts del món de l'art, teòlegs, lingüistes i arquitectes commemoraran les efemèrides de les vides dels tres artistes amb la voluntat de generar un debat intel·lectual i artístic al seu voltant. Així ho ha explicat la seva directora acadèmica, Victòria Cerlot, que ha destacat les ponències d'Emily Brown, Xavier Meloni o Jordi Garcés.

La celebració d'aquestes jornades és fruit d'una col·laboració inèdita entre el Museu Picasso, la Fundació Tàpies i la Fundació Joan Miró, organitzada per la UPF. Així, a la inauguració d'aquest dimarts hi han assistit els màxims representants dels museus organitzadors, el regidor de Cultura i Indústries Creatives de l'Ajuntament, Xavier Marcé, i altres autoritats del Govern com Sònia Hernàndez, directora general de Patrimoni Cultural.

 

Perejaume
Perejaume, amb una imatge de la creu original

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive