Pessebre de Sant Vicenç de Montalt
Pessebre de Sant Vicenç de Montalt

Un pessebre que omple el poble d’alegria, història i màgia

Els Amics dels Pessebres de Sant Vicenç de Montalt porten més de 40 anys d’il·lusió nadalenca i perserveren per mantenir viva aquesta tradició tan arrelada al poble

image (1)


A Sant Vicenç de Montalt, el Nadal té una de les seves expressions més màgiques gràcies a la tasca dels Amics dels Pessebres, una associació que des de fa més de 40 anys s’ha dedicat a mantenir viva la tradició pessebrista al municipi. Cada any, els veïns i visitants tenen l’oportunitat de gaudir d’un espectacle singular que combina passió, creativitat i una gran dosi de dedicació.

Jordi Mont, membre actiu d’aquesta associació, explica com és el procés de creació d’un dels pessebres més esperats de la localitat. “El nostre pessebre es pot veure els dies de festa, tant al matí com a la tarda. La gent va passant i es queda fascinada per la nostra feina”, comenta Jordi, qui porta més de 10 anys involucrat en aquesta iniciativa.

La Fira de Nadal, que se celebra aprofitant el pont llarg de desembre, és l’escenari ideal per a la inauguració del pessebre. “Aprofitant la fira, muntem parades diverses, hi ha atraccions, el cagatió i, per descomptat, el pessebre. És una manera de fer que la festa sigui encara més especial”, explica. La inauguració, que es realitzava fins fa poc després de la Missa del Gall, ara s’ha traslladat al dia 6 de desembre, per poder aprofitar millor el pont i la fira nadalenca que omple el poble de vida.

El pessebre monumental, una de les grans atraccions de l’exposició, no és només una simple representació del naixement de Jesús, sinó tot un espectacle amb elements de teatre. Cada any, la temàtica canvia i la creativitat es desborda. “Aquesta edició es titula ‘La muntanya encantada’ i està inspirada en una muntanya i un llac molt coneguts de Catalunya”, explica en Jordi. Els visitants poden veure com el pessebre s’adapta al concepte d’escena teatral, amb un guió gravat, música de nadales i efectes especials com llamps i trons que fan que l’experiència sigui única. “El que ens diferencia és que no volem un pessebre estàtic. Busquem fer un espectacle en moviment, que expliqui una història sorprenent”, afegeix.

Un fons molt valuós

Des de fa anys, els Amics dels Pessebres de Sant Vicenç de Montalt compten amb una col·lecció de figures valuoses i antigues que s’exposen al museu del pessebre. “Tenim més de 2.000 figures, algunes de les quals són realment úniques”, explica. Aquesta col·lecció inclou figures que daten de fa més de 40 anys, així com obres d’artistes com Lluís Vàlius, membre de l’Associació de Pessebristes de Barcelona. A més, cada any es renova part de l’exposició amb diorames de gran qualitat i temàtiques diferents. Un dels apartats que té més èxit entre els més petits és el de 'Els Oficis', on es representen oficis tradicionals com el boter, el ferrer, l’enquadernador o la taverna, tot amb figures de pessebre catalanes. “Aquest espai és molt popular entre els nens de l’escola, ja que poden veure oficis que ja no existeixen”, destaca Mont.

Tot i que l’associació ha aconseguit mantenir l’activitat durant més de quatre dècades, el repte és fer front a la manca de relleu generacional. “Els joves els agrada tenir el pessebre a casa, però embolicar-se en la creació i muntatge no és el seu fort. Tenen altres interessos i això és un problema que no només ens afecta a nosaltres, sinó a moltes associacions”, lamenta en Jordi. A mesura que els membres més veterans van retirant-se, fa falta nou impuls i passió per mantenir viva aquesta tradició.

Malgrat aquestes dificultats, els Amics dels Pessebres segueixen treballant intensament per millorar l’exposició any rere any. “Des del mes d’agost comencem a pensar en el pessebre de l’any següent. Primer fem una reunió per decidir què volem fer, després anem ajustant-ho tot. Cadascú té la seva especialitat: uns s’encarreguen del guió, altres de la part tècnica i jo, com a enginyer industrial jubilat, em dedico a crear els mecanismes i els efectes electrònics que fan que tot es mogui”, explica ell mateix, qui aplica els seus coneixements d’electrònica per a la creació d’aquests espectacles.

El pessebre de Sant Vicenç de Montalt no només és una atracció turística, sinó també un punt de trobada per a tota la comunitat. “Cada any, el dia 6, l’expectativa és molt alta. Hi ha molta gent que espera veure què hem creat, i l’Ajuntament ens dona suport amb la subvenció per poder fer-ho possible”, rebla Mont.


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive