El Museu d'Estampació de Premià de Mar ha inagurat aquesta setmana l'exposició "Tapissos de Salvador Dalí: la tècnica de l'estampació transforma l'obra única en obra múltiple", la seva particular aportació als actes de conmemoració del centenari del naixement del pintor empurdanès. Protagonitzen aquesta mostra dos tapissos: un tapís que reprodueix a tamany natural el Crist de Sant Joan de la Creu o el Crist de Portlligat, i un altre d'un metre per dos metres que reprodueix Les dotze tribus d'Israel, il·lustració pensada per un llibre, la qual ha estat ampliada vàries vegades.
Aquestes dues obres, propietat del Museu d'Estampació de Premià de Mar, no són úniques, encara que se'n conserven pocs exemplars. Aquests tapissos de famoses obres reproduïdes de Dalí es fabricaven a Campins per ser ambiats als Estats Units, on tenien molta demanda. De la reproducció del Sant Crist no se'n coneix la seva numeració, però l'altre és el número 459 d'una sèrie única de 500.
A part dels tapissos, en aquesta exposició també es poden veure els motlles que es van fer servir per estampar aquestes dues peces, els llençols amb els diferents colors que s'han fet servir i les proves que es van fer per editar la sèrie, tot això cedit pels tallers de Campins.
A més a més, aquestes peces han estat enmarcades en un cotext dalinià, ja que es mostren acompanyades de fotografies de l'artista, dades biogràfiques i dels manifestos que el mestre del surrealisme va escriue abans de començar la creació d'ambdues obres. Finalment, aquesta mostra també s'ha aprofitat per exemplar didàcticament el procés d'estampacioó anomenat de la lionesa, tècnica que ens els anys 30 va introduir a Espanya la Fàbrica La Lió de Premià de Mar.
L'exposició Tapissos estampats de Dalí: la tècnica de l'estampació transforma l'obra única en obra múltiple es pot veure al Museu de l'Estampació de Premià de Mar fins el 4 de juliol. Quedarà tancada durant els mesos estiuencs i es recuperarà a partir del 2 d'octubre i fins el 28 de novembre.
Comentaris (1)