La música i la veu continuaran sent un part fonamental del festival Poesia i + en la seva 19a edició, amb concerts de Mishima, Christina Rosenvinge, Ernest Crusats, Mar Pujol i Arnaldo Antunes. Organitzat per la Fundació Palau, destaquen també les noves propostes de Mireia Calafell amb Nil Ciuró i de Francesc Cuéllar amb Judit Cortina. El festival es desplegarà del 3 al 14 de juliol en sis municipis: Caldes d’Estrac, Teià, Arenys de Mar, Mataró, Dosrius i Alella. La cultura popular i les tradicions del Maresme tindran un pes important, des de la imatge fins a la programació, amb propostes que connecten el territori i les arts contemporànies.
En la que serà la 19ª edició, els organitzadors han destacat que el Poesia i + “referma el seu compromís per oferir una mirada àmplia de la poesia, la música i l’art, així com una connexió profunda amb el Maresme”. En la línia de voler ser el gran festival d’irradiació poètica de Catalunya, aquest any també presenta diverses produccions pròpies.
La inauguració d’aquesta edició, el 3 de juliol a Caldes d’Estrac, vol ser una declaració d’intencions de la celebració que vol ser el Poesia i + 2024. D’una banda, amb un nova producció a càrrec de joves creadors del Maresme que vincula poesia, agricultura i canvi climàtic. De l’altra, amb el concert especial de Mishima, precedit per la lectura de Martí Sales, Maria Sevilla i Marina Garcés.
Es manté la voluntat de barrejar grans noms amb propostes més desconegudes, que resulten en un equilibri estimulant tant per al públic més fidel com per aquells que trepitgen el festival per primer cop. Amb aquesta fórmula es conjuguen noms com Christina Rosenvinge (acompanyada per Amaia Miranda), L’Aranna, Lleona (Maria Callís i Blanca Lamar), Extraño Weys Orquestra (Rodrigo Laviña), Anna Ferrer amb Clara Fiol, Ernest Crusats (La Iaia) o Mar Pujol.
“El Poesia i + vol ser més que mai un espai amable i obert per a les descobertes i les connexions inesperades, on el públic pugui veure de prop artistes que difícilment podran veure a pocs metres i descobrir propostes sorprenents o noms fins ara poc coneguts”, afirma Eduard Escoffet, director del festival. “En un entorn privilegiat i sense cues, volem que el públic es deixi endur per la paraula i la veu en totes les seves possibilitats, que s’acosti a la poesia i la música des de formats ben diversos habituals o amb una intensitat poc habitual.”
La tradició del Maresme
Aquest any el Poesia i + dialoga amb la tradició i l’escena creativa del Maresme. D’una banda, la nova producció de Martí Sancliment, Elena Tarrats i Bru Ferri (tots ells del Maresme) a partir del llibre de Pol Dunyó ‘Estripar la terra’, que des de la poesia aborda la pràctica agrícola en una comarca saturada de turisme. De l’altra, la performer Neus Masdeu homenatja la cultura marinera del seu poble natal, Arenys de Mar, amb ‘Seitons Masdeu Hola i Adeu’.
També s’ha volgut reivindicar la mirada poètica del món rural, amb la presència de la poeta gallega Luz Pichel i el poeta i pastor andorrà Arnau Orobitg, que vincula natura, ramaderia tradicional i escriptura per abordar l’antropocè. L’artista Carlos Bunga també proposarà rehabitar la platja (dijous 11 de juliol) i la poeta Anna Pantinat farà caminar el públic a ritme de goigs (12 i 13 de juliol).
A nivell internacional, destaca la visita del poeta i músic Arnaldo Antunes, conegut sobretot per haver estat part de Titãs i Tribalistas, que vindrà acompanyat pel pianista Victor Araújo.
Comentaris