A Sant Vicenç de Montalt, aquesta Quaresma es presenta una proposta teatral única per a tota la família al Centre Cívic El Gorg. Cinc Cèntims, una companyia de teatre familiar, ha posat en marxa un projecte que busca actualitzar el calendari festiu català, i aquest any se centra en la Vella Quaresma.
La tradició dicta que cada setmana hem d’arrencar una pota a la Vella Quaresma, però no és una tasca senzilla. “Cada peu té el seu ritual màgic per ser arrencat i necessitarem conèixer l’origen de cada cama per descobrir el secret que ens permetrà treure-la”, expliquen des de la companyia. Per això fan falta els personatges de les Arengades, un joc setmanal, un espectacle d’uns 20 minuts i l’ajuda d’un artista. Cada pota, cada setmana, és diferent. I així la canalla del poble veu passar el calendari de les set setmanes més cèlebres de l’any amb l’expectativa d’aquesta aventura teatral. Cinc Cèntims ja coneix Sant Vicenç i Sant Vicenç ja coneix Cinc Cèntims. Per la Castanyada ja van triomfar amb un dels seus muntatges pensats per recuperar i fer menys carrinclones les cites festives del calendari tradicional català.
Teatre familiar per difondre la tradició
Cinc Cèntims, una companyia nascuda de companys de l’Institut del Teatre amb arrels a Vilassar, Empordà, Manresa i Lleida, ha estat treballant en aquest projecte durant dos anys. La seva missió és preservar i actualitzar les festes i tradicions catalanes perquè els nens i nenes se sentin part d’elles i, per tant, fer que aquestes celebracions “s’entenguin amb els ulls d’ara”.
El Centre Cívic El Gorg acull aquesta iniciativa amb entusiasme, ja que no només proporciona entreteniment per a tota la família, sinó que també ofereix una oportunitat única per conèixer les arrels culturals de la comunitat. “Volem recuperar el sentit de les festes tradicionals i alhora modernitzar-les perquè siguin divertides i atractives per a tothom”, destaca un membre de Cinc Cèntims.
Durant les set setmanes de la Vella Quaresma, les Arengades no només entretenen el públic amb els seus espectacles, sinó que també els ofereixen una visió completa de la història i les anècdotes d’aquesta tradició. A més, es realitzen proves i activitats relacionades amb cada pota, amb la participació dels assistents, especialment dels més petits, que tenen la oportunitat de tallar una pota i ajudar a fer caure la Vella Quaresma.
Aquest projecte va més enllà del teatre. Cinc Cèntims té com a objectiu convertir-se en una plataforma que ajudi a sostenir la riquesa cultural i festiva de Catalunya durant tot l’any. Amb espectacles com la Vella Quaresma, la companyia espera no només entretenir, sinó també educar i transmetre valors i tradicions que formen part de la identitat cultural de la comunitat.
La Vella Quaresma és només una de les moltes iniciatives que Cinc Cèntims ha dut a terme per actualitzar el calendari festiu català. Amb la seva creativitat i dedicació, la companyia espera continuar preservant i celebrant les festes i tradicions de Catalunya de manera innovadora i inclusiva. “El nostre objectiu és que puguin passar un any sencer d’espectacle en espectacle i per això pensem en uns Pastorets de Cinc Cèntims per Nadal, un espectacle de Festa Major amb més imatgeria pròpia o un espectacle itinerant, amb carro i tot, amb tres personatges remeiers difonent i recuperant com a bruixes i follets totes les propietats i coneixença que tenies les plantes abans i que ara són llegenda”, expliquen. Per l’èxit que tenen a Sant Vicenç és ben probable que se’n converteixin en assidus, els Cinc Cèntims.
Comentaris