La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, i la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, han inaugurat aquest divendres la Ruta de la Guerra Civil al Maresme. La iniciativa, que consta de tres itineraris, té com a objectiu preservar la memòria democràtica de la comarca recuperant una vuitantena d’elements arquitectònics i espais que van tenir un paper destacat durant el conflicte. Durant el circuit s’han descobert plaques commemoratives en cada espai on estaven ubicats els cossos diplomàtics.
La ruta, que s’emmarca a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, té tres itineraris: Rereguarda i Front, Defensa de la Costa i Ambaixades. Els dos primers recorren més d’una vuitantena d’elements patrimonials que van tenir un pes específic durant el conflicte. El tercer tram permet descobrir espais que van acollir els consolats i ambaixades ubicats a Barcelona per evitar els saquejos dels escamots franquistes.
La consellera Serret, que ha recorregut el tercer tram, ha explicat que aquest itinerari demostra que Catalunya “sempre ha estat connectada al món” i ha encoratjat la comarca del Maresme a “seguir teixint relacions basades en la confiança i els valors compartits”. La consellera Ubasart ha assenyalat que cal promoure una memòria democràtica que contribueixi "a posar fre al nou feixisme que creix". "Es tracta d’explicar més i millor els episodis del passat per construir un futur més democràtic, pluralista i convivencial" ha afegit.
Durant el transcurs de la ruta, els cònsols acreditats a Barcelona de França, Suïssa, Suècia, Costa Rica, Dinamarca, els Països Baixos i el Regne Unit de Gran Bretanya i d'Irlanda del Nord han descobert plaques commemoratives en cada espai on estaven ubicats els cossos diplomàtics estrangers durant la guerra civil.
Ruta de La Guerra Civil al Maresme
La Ruta de la Guerra Civil al Maresme vol ser principalment una eina de memòria col·lectiva i un element més per recuperar una part de la història recent. El projecte, impulsat pel Consell Comarcal, ha comptat amb la col·laboració de 10 municipis i de diferents entitats i personalitats que han ajudat a recopilar tota la informació històrica per recuperar un centenenar de vestigis de la Guerra Civil al Maresme.
Tots els elements -classificats en 3 itineraris: La defensa de la costa, Rereguarda i front i Les ambaixades- es poden anar seguint a través d’un mapeig de la Guerra Civil al Maresme i es poden completar amb la informació d’un espai web propi creat pel Consorci de Turisme Costa de Barcelona Maresme.
Del conjunt de vestigis localitzats, se n’han senyalitzat 41 repartits en 10 municipis: Vilassar de Mar, Mataró, Argentona, Santa Susanna, Caldes d’Estrac, Malgrat de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Premià de Dalt, Calella i El Masnou. Al costat de cada element s’ha instal·lat un faristol identificatiu amb l’explicació del paper que va jugar durant el conflicte i 2 codis QR que permenten accedir al mapa de localitzacions i a la informació complementària.
Comentaris (3)