Sant Vicenç de Montalt té pràcticament totes les zones habitades i els accessos al poble controlats per videovigilància. El projecte, iniciat el 2012, és a punt de culminar la seva fase d'expansió i en l'inici d'aquest any ha impulsat la instal·lació de nou noves càmeres de seguretat a la zona del golf. Amb aquests són ja 65 els dispositius repartits a la majoria de vies d'accés al municipi, així com en els principals nuclis de població, creant una "anella" de seguretat al terme municipal, segons ha explicat a l'ACN el cap de la Policia Local, Josep Bellonch. L'objectiu és perseguir el gran nombre de robatoris en domicilis que encara avui es produeixen en un municipi "llaminer" pels lladres, segons ha reconegut el mateix alcalde, Miquel Àngel Martínez.
L'ajuntament santvicentí es va fixar ja fa anys la seguretat com un dels pilars de l'acció municipal. Fa uns anys enrere el gran nombre dels anomenats robatoris silenciosos va fer saltar les alarmes a diferents punts del país i el Maresme era un dels principals focus d'atracció.Sant Vicenç de Montalt va començar llavors, l'any 2012, a posar càmeres de videovigilància de trànsit als principals accessos del poble per tal de poder controlar les matricules dels cotxes que entraven i sortien del poble. A més de ser més efectius a l'hora d'investigar els robatoris, els dispositius pretenien tenir un efecte dissuasori.
L'alcalde de Sant Vicenç, Miquel Àngel Martínez, detalla que "totes les matrícules del padró" estan introduïdes al sistema informàtic que controla les càmeres, així com aquelles matricules de vehicles sospitosos que hagin estat robats o hagin pogut estar implicats en algun fet delictiu. Si entren al poble, s'activen totes les alarmes. Durant aquests cinc anys, l'Ajuntament ha anat ampliant el radi d'acció del sistema de videovigilància: "Estem ampliant les àrees no perimetrals per arribar a les àrees més poblades i poder així planificar molt millor i dissuadir aquells que tinguin intenció de fer alguna malifeta", assegura l'alcalde.
Aquest 2018 s'han instal·lat nou càmeres més a la riera de Torrentbò, la zona del Regadiu-Golf i a la rotonda de l'avinguda Montaltnou i ja en són un total de 65 els dispositius instal·lats al poble. "La nostra idea era fer una anella de tancament d'entrades i sortides", explica el cap de la Policia Local, Josep Bellonch. El responsable policial assegura que gràcies a les càmeres s'han pogut resoldre molts casos, tant per la lectura de matrícules com per les pistes que donen als investigadors determinades càmeres d'ambient, que ofereixen una visió general de zones concretes de la població.
Aquesta darrera setmana, per exemple, es va poder detenir un veí de Mataró que conduïa amb el seu vehicle per la zona marítima del municipi. La seva matrícula formava part de la 'llista negra' de la policia perquè estava relacionat amb diversos robatoris i els avisos interns del sistema de videovigilància van alertar els agents.Un cop el van localitzar es va iniciar una llarga persecució per la carretera N-II, a la que es va afegir la Policia Local de Llavaneres i els Mossos d'Esquadra. El fugitiu va ser detingut finalment a la zona agrícola de les Cinc Sènies de Mataró i posat a disposició judicial.
Canvi en el model delinqüencial
Pel que fa als robatoris en habitatges, la instal·lació de les càmeres ha aconseguit també el seu efecte dissuasori, almenys parcialment. Els responsables policials i polítics asseguren que els lladres han canviat ara el seu 'modus operandi' i la complexitat dels robatoris és major.Per evitar les càmeres, les bandes eviten arribar al municipi en cotxe i ho fan a peu a través de zones boscoses, arribant principalment a urbanitzacions apartades. El fet d'anar caminant també els limita, ja que el botí que s'enduen és menor al que s'enduien temps enrere. Tot i això, els índex delinqüencials globals es mantenen.
Comentaris