Els boscos maresmencs, abandonats per la manca de gestió, són un autèntic polvorí. L'amenaça d'incendi forestal és molt gran, malgrat que fa molt de temps que el Maresme aconsegueix esquivar grans focs. Per mantenir-ho així, el Consell Comarcal ha reclamat a la Generalitat i Diputació més esforç econòmic per al manteniment i gestió forestal.
Tal i com expliquen des del Consell, a la comarca la gestió forestal és mínima degut a les escasses subvencions, l’atomització de les propietats forestals (més del 65% són micropropietats privades) i la manca d’associació entre propietaris, fet que dificulta l'accés a finançament. Actualment, la massa forestal arbrada del Maresme ocupa 190,33 km² de sòl no urbanitzable. L’anàlisi dels darrers quatre anys mostra un estat crític, amb els boscos convertits en una amenaça per a la comarca, agreujat per l’ús recreatiu que en fa la població.
En aquesta petició feta pel Consell, es proposa que s'incorpori un nou criteri a les convocatòries d’ajuts, que valori les actuacions en boscos amb servei ecosistèmic en entorns d’elevada pressió social i interfícies urbà-forestals.
La demanda, sorgida d’una sessió de treball d’urgència amb la participació d'associacions de propietaris forestals, parcs, la Federació d’ADF del Maresme i el Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat, arriba després de l’aprovació de mesures per fer front a la sequera en els boscos del Maresme. Els assistents van coincidir en la necessitat urgent d’incrementar la gestió forestal per prevenir incendis que podrien posar en perill persones i béns.
Marta Gómez Pons, consellera de Medi Natural, ha defensat la necessitat de treballar de manera coordinada, afirmant que “cal que tots plegats sumem esforços i assumim el paper fonamental que juga el bosc a la nostra comarca, així com les conseqüències que tindrà en un futur immediat la inacció”. La combinació de baixa gestió forestal i sequera ha fet que els boscos del Maresme siguin més vulnerables a malalties, plagues i incendis.
Des del Consell Comarcal es destaca que els boscos són essencials per mantenir la biodiversitat i frenar el canvi climàtic. Al Maresme, a més, aporten sediments al litoral i actuen com a barrera contra les rierades. La seva proximitat a Barcelona els converteix en un pulmó verd per a l’àrea metropolitana i un espai d’esbarjo per a una zona densament poblada. Tanmateix, el model urbanístic expansiu ha situat molts habitatges dins de zones forestals, incrementant el risc d'incendis.
Comentaris (5)