El president del Consell Comarcal del Maresme i alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, reclama a l’Estat inversions urgents per evitar que incidències com la que aquest diumenge ha obligat a tallar el trànsit ferroviari a la R1 entre Malgrat i Pineda de Mar siguin cada cop més habituals. La incidència s'ha produït en descalçar-se la via a causa probablement de la pluja i el fort onatge registrat durant els darers dies al litoral.
“Avui ha estat a Santa Susanna, però durant el Glòria va a ser a Tordera i Palafolls. O s’inverteix o aquests problemes vinculats al canvi climàtic succeiran cada cop amb més freqüència”, alerta. L’alcaldessa de Malgrat, Sònia Viñolas, explica que, segons la delegació del govern espanyol, una trentena de camions treballen abocant sorra per consolidar la zona on el fort onatge a descalçat les vies amb l’objectiu de restablir el servei aquest dilluns.
Segons la informació de què disposa l’alcaldessa de Malgrat, en funció de com quedi la reparació d’urgència, el restabliment del servei es faria limitant la velocitat dels combois al seu pas per la zona afectada. Amb tot, Viñolas, veient que el temporal es manté actiu i amb força, no veu clar que els trens tornin a circular aquest dilluns. “Amb onades com les que tenim no m’arriscaria a posar data perquè es jugar-se-la”, pronostica.
Viñolas explica que cada cop que hi ha temporal el mar es menja part de la costa i que ja es veia des de fa un parell de setmanes que podria passar el que finalment ha passat perquè les onades anaven descalçant. Aquí, recorda que els geòlegs fa anys que alerten que “tot això avança i serà inviable” si no es prenen les mesures adients.
Tant pel president del Consell Comarcal del Maresme, Damià del Clot, com per l’alcaldessa de Malgrat, Sònia Viñolas, el d’aquest diumenge “és un episodi més dels que han de venir” si no es fan les inversions que requereix una línia com la R1 tant exposada als temporals per la seva proximitat a la costa. "Cal que l'Estat es plantegi engegar un pla d'inversions en el transport públic de la comarca, insisteixen. Més d’enllà d’inversions urgents per garantir el servei ferroviari, també reclamen que l’Estat “repensi” tot el mapa d’infraestructures de la comarca i que aposti pel trasllat de la R1 a l’interior, on no estaria tant exposada als temporals i tindria una menor afectació en el dia a dia dels veïns i veïnes.
Caos en el servei alternatiu per carretera
"No ens han informat". Usuaris de la línia R1 de Rodalies Renfe critiquen la "desinformació" sobre el servei alternatiu que hi ha d'Arenys de Mar cap a Blanes. La Dolores és una de les afectades, que davant la càmera de l'ACN ha criticat que a l'hora de comprar el bitllet de Rodalies a Mataró per anar cap a Blanes ningú no li ha explicat que hauria d'anar a Arenys de Mar per agafar un autobús fins al municipi de la Selva. "Si ens diuen que cal fer tot això, no hagués vingut. No t'informen fins que no estàs a la via, o per megafonia", ha lamentat la Dolores. Des d'Arenys de Mar, altres usuaris han assegurat que fa més de 40 minuts que esperen l'autobús, tot i que afirmen que a Mataró ha sortit puntual.
l fort onatge dels darrers dies ha descalçat la via entre Pineda i Malgrat de Mar, cosa que ha obligat a tallar la circulació de trens. La incidència s'ha rebut a les 07.30 hores d'aquest diumenge, afecta de retruc l'RG1 (L'Hospitalet de Llobregat-Figueres/Portbou per Mataró) i s'ha establert ja un servei alternatiu per carretera amb autobusos entre Pineda de Mar i Blanes. Poc després de les 11.00 hores s'ha afegit una nova complicació a l'R1 per un atropellament mortal a Calella, a l'alçada del càmping Roca Grossa. La circulació de trens ha quedat interrompuda entre Calella i Sant Pol, i el servei alternatiu per carretera s'ha decidit allargar entre Blanes i Arenys de Mar.
Comentaris (4)