-
-

V. B.

Mataró es planteja demanar al MNAC obres emblemàtiques de Viladomat

L'objectiu és aconseguir la cessió en dipòsit de les pintures del pintor barceloní dedicades a Sant Francesc, entre les seves obres mestres

Mataró pot convertir-se en l’epicentre del barroc català. Ja compta amb un dels grans elements patrimonials d’aquesta època, la capella dels Dolors, l’obra mestra d’Antoni Viladomat, a punt de reobrir portes un cop restaurada. Ara hi pot sumar una altra creació del mateix pintor barceloní, una vintena d’obres dedicades a la vida de Sant Francesc, sèrie considerada una de les seves grans obres mestres. L’Ajuntament s’està plantejant reclamar al Museu Nacional d’Art de Catalunya la cessió de les obres, actualment emmagatzemades i sense exposar. L’arquitecte Agàpit Borràs i l’historiador i exregidor Ramon Reixach van ser els qui van plantejar la possibilitat, la CUP ho ha traslladat al govern i a la resta de grups després de mantenir contactes amb tècnics del MNAC, que han mostrat “molt bona predisposició”, segons fonts del partit. La qüestió està ara en mans d’alcaldia.

La sèrie de 20 olis de grans dimensions de Viladomat decoraven el claustre del convent de Sant Francesc de Barcelona, avui desaparegut. Les pintures van passar a mans de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, que les té en dipòsit al MNAC. Amb motiu del 300 aniversari de Viladomat se’n van restaurar diverses per ser exposades al Museu Diocesà i Comarcal de Lleida, dins la mostra ‘El relat pintat’, comissariada pel professor d’Història de l’Art de l’UdG, Francesc Miralpeix.

“La de Sant Francesc és la sèrie que, juntament amb el conjunt dels Dolors, va donar fama a Viladomat”, explica Miralpeix. De fet, van ser unes obres molt preuades ja en vida del seu creador, tal i com explica l’historiador de l’art. “Eren celebrades pels viatgers que passaven per Barcelona, i quan es van establir els primers estudis de dibuix molts alumnes hi anaven per aprendre la tècnica”, relata.

Segons Miralpeix, aquest seguit de pintures destaquen per ser “un dels pocs grans cicles monàstics que es conserven sencers”. Amb la seva intenció pedagògica i caràcter narratiu, dedicat a exaltar el valor de l’ordre, resumeixen molt bé les característiques de l’art de Viladomat. “Una pintura molt continguda, basada en molt de dibuix i amb un gran treball del color”, resumeix Miralpeix.

L’historiador considera que la cessió de les obres del MNAC a la ciutat tindria tot el sentit del món: “Crec que podria convertir Mataró en un autèntic centre neuràlgic del barroc català i per tant posaria la ciutat en el mapa artístic i cultural”. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive