Mataró és una de les ciutats més inclusives per a les persones amb diversitat funcional cognitiva
“Deu anys enrere la Fundació Maresme passava per un moment complicat. Des de la direcció ens van engrescar a pensar idees per revertir la situació. Necessitàvem més visibilitat, ingressos i connectar amb la gent de Mataró. Vaig pensar que podíem crear un símbol de la discapacitat que fos capaç de generar aquest impacte. I així és com va néixer en Santi. Amb en Jose Bernal, l’il·lustrador, vam donar vida al personatge”. L’ideòleg i pare fundador d’en Santi, Javi Ávila, explica d’aquesta manera l’origen del personatge.
Les Dissantes van acompanyar el naixement d’en Santi per erigir-se en la plataforma que necessitava el personatge per donar-se a conèixer. Avui en dia, qui més qui menys, és conscient de la seva existència i del seu significat. Entre els nens i nenes de Mataró, per exemple, en Santi és un fenomen: “Una de les branques del projecte era arribar a les escoles. Apropar la discapacitat a les escoles i que els nens i nens creixin amb la normalització de la discapacitat. La figura d’en Sant permetia, a través d’activats pedagògiques, explicar què és i com normalitzar la discapacitat”, explica Ávila.
Un impacte inesperat
La simbiosi Santi-Dissantes ha resultat del tot exitosa al llarg d’aquest decenni: “No ens esperàvem aquest impacte. Tot allò va superar les nostres expectatives”, reconeix el pare de la criatura. Javi Ávila repassa els objectius que la creació d’en Santi va satisfer: “Fer visible el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual per explicar com són, què fan i com viuen. A banda, també buscàvem recursos econòmics i participar de manera activa a la societat tot donant a conèixer la Fundació Maresme. En aquell moment, l’entitat sobretot era coneguda a nivell empresarial o a l’Ajuntament, però no en el conjunt de la societat. Tot plegat va transformar la mirada de la gent.”
Javi Ávila, que ara ja no treballa a la fundació, recorda amb nostàlgia i enyorança aquells dies: “Amb un punt de tristesa, però amb el desig que les Dissantes i en Santi durin molts anys”.
El director general de la Fundació Maresme, Albert Vidal, coincideix amb Ávila a l’hora de valorar la importància de la creació d’en Santi: “Ha estat clau per donar visibilitat a la fundació, però jo diria que ens ha aportat encara molt més valor en el tema de la inclusió. Ens hem apropat als infants, a les escoles, a la ciutadania en general”.
Vidal afirma que, en aquest sentit, Mataró és una ciutat molt avançada i que té plenament consolidada la normalització: “Per mi és una de les ciutats més inclusives per a les persones amb diversitat funcional cognitiva. Tenim el col·lectiu molt ben integrat a la vida social de Mataró i tot plegat és, també, gràcies a en Santi i a totes les activitats que es mouen al seu voltant, com les Dissantes”.
L'hora de les desenes
Unes Dissantes que, per celebrar-ne la desena edició, arriben amb sorpreses. Aquest dissabte 22 de juliol, a l’escenari del Parc Central, es viurà l’edició més especial de la festa solidària de Les Santes. Entre les novetats, destaca un repte únic: regalar un puzle de 10.000 peces a en Santi entre tota la ciutadania.
Les Dissantes 2023, organitzades per la Fundació El Maresme amb el suport de l’Ajuntament de Mataró, ofereixen més de quinze hores d’activitats per a totes les edats. Hi haurà tres novetats més: una exposició itinerant que recordarà aquestes 10 edicions, un vermut solidari i la festa d’aniversari d’en Santi. No hi faltaran la llarga jornada de concerts, els tradicionals jocs gegants d’en Santi, l’espai de contacontes, el sopar popular i la multitudinària flashmob.
La festa començarà, per primera vegada, al matí. A partir de les 11h es faran els jocs d’en Santi, per donar pas a un vermut solidari patrocinat per Espinaler.
Després d’una pausa, l’activitat es reprendrà a les 17h amb més Jocs d’en Santi, aquest cop amenitzats per la colla de tabals Ssstrèpits de l’AVAL (Associació Vilassanesa d’Activitats de Lleure). Paral·lelament, la carpa del contacontes acollirà la presentació teatral del 10è conte d’en Santi, “On és la meva pilota?”.
- A les 19.30h serà el moment de bufar les espelmes del pastís d’aniversari d’en Santi i d’obrir un regal molt especial: el puzle de 10.000 peces construït entre tota la ciutadania.
- A les 20.30h arribarà un dels moments més especials de la nit, la flashmob amb la cançó “Jo soc com tu”, que aquest any han compost i interpretaran en directe els mataronins Boom Boom Fighters & Cookah P.
- A partir de les 21h ja serà el moment del Sopar d’en Santi i començarà la nit de concerts. Els primers a tocar seran els granollerins Sabana amb la seva proposta d’indie-pop costumista. Tot seguit tornaran a pujar a l’escenari del Parc Central els Boom Boom Fighters & Cookah P amb una fórmula musical que s’amara de la tradició jamaicana del reggae i el dancehall dels 80 i els 90.
- Passades les 00h serà el torn d’escoltar El Pony Pisador. L’any passat ja van demostrar a la convidada del que són capaços quan uneixen música celta, folk tradicional i sentit de l’humor. El grup de versions Angangas, ja habituals de les Dissantes, tancarà la nit i l’aniversari de la Gran Festa de la disCapacitat.
La Fundació Maresme és una entitat amb més de 50 anys de recorregut i ara, el repte, seria arribar més lluny. El seu director general, Albert Vidal, ho té clar: “Volem fer més territori, més comarca. Hem de ser-hi, com ja som a Mataró”.
Comentaris