Després de 17 mesos d’obres i 1,16 milions d’inversió, la setmana entrant s’estrena el ‘Mataró Espai Connecta’, Quan fa quatre anys va anunciar-se’n el projecte, se’n deia que seria “el segon Ajuntament de Mataró”. Havia de ser un espai més digne, ampli i còmode per a l’atenció ciutadana que no pas l’atapeït vestíbul i planta baixa de l’edifici de la Riera però el propòsit va més enllà i se les dona d’ànim transformador. El dilluns 2 de maig del 22 obrirà les portes aquest nou equipament a la Plaça de la Muralla: són més de 900 metres quadrats diàfans i moderns, nous de trinca. I han de ser molt més que una Oficina d’Atenció a la Ciutadania millorada. Hi ha molts ous posats a la cistella de la nova joia de la corona de l’administració municipal.
L’Espai Mataró Connecta ha valgut 1,16 milions d’euros i és un projecte estratègic de dos plans complementaris: el de Transformació de l’Ajuntament i el d’Impuls del Centre. Pel primer ve a mutar i canviar els hàbits de relació, assistència i participació ciutadana. Ja han canviat amb la Covid-19 i la tendència telemàtica, però encara ha de canviar més.
S’han d’acabar les cues, les esperes i el model més clàssic per donar pas a un concepte més innovador: l’equipament té aires de seu bancària moderna però per a donar més servei, i no pas menys. A efectes del PIC el ‘segon Ajuntament’ suposa estirar la taca d’oli del casc antic Peixateria enllà, abraçant l’àmbit de Can Xammar. Reforça un nou epicentre d’activitat amb la muralla d’època moderna de teló de fons.
Aquest dissabte es farà la inauguració del nou espai. El dia del continent, en espera del contingut. De fet el que ara està enllestit són les instal·lacions, l’on. El què i el com ja correspon a una història que es comença a escriure dilluns i que pretén un canvi de concepte en tot el que és la relació de la ciutadania i l’Ajuntament. El que s’ha alçat a la Plaça de la Muralla té ben poc a veure amb les Ofiacs com se les ha conegut fins ara i, de fet, té pocs paral·lelismes en altres ajuntaments. Mataró fia a la innovació l’aposta per aquest espai, una de les estrenes de l’any juntament amb el Parc i el dipòsit d’aigües de Bellavista, la tercera biblioteca i el Cafè Nou. Primavera d’inauguracions a Mataró.
Què és i què ha de ser l’Espai Mataró Connecta?
Diu l’Ajuntament que aquest nou equipament, que comptarà d’entrada amb 23 treballadors associats específicament formats, ha d’anar molt més enllà de fer tràmits. “Col·laborar, cooperar, construir i crear de manera conjunta entre administració i ciutadania” és el que en va dir la regidora de Participació Anna Villarreal, en la visita per a la premsa.
L’activitat de l’equipament s’estructurarà en tres eixos estratègics: l’assistència ciutadana, la participació i dinamització sociocultural i el laboratori d’innovació i creativitat.
Els diferents espais d’atenció o assistència a l’equipament s’han dissenyat en funció de la complexitat dels tràmits a realitzar.
Benvinguda i assistència
De la tupida i diminuta Oficina dels baixos de l’Ajuntament es passa al que l’Ajuntament defineix com “primera zona d’aproximació o benvinguda”. És on es rep el visitant i es gestiona la cua oferint informacions generals i assignant torn per al tràmit que es desitgi realitzar; 3 punts d’autoservei amb màquines que permetran també el pagament de taxes i l’obtenció de documents impresos; 11 punts d’atenció presencial amb cita prèvia i un desè d’atenció especialitzada que pot ser presencial o telemàtica; i el denominat punt 0 per a gestions ràpides que no estiguin disponibles als punts d’autoservei (obtenció de la T-Blava, targeta de la deixalleria, determinats certificats de padró, etc.).
Les dues sales d’espera de l’equipament, al costat del vestíbul i a la zona altell, també seran espais d’assistència a la ciutadania que permetran un contacte més directe per a qüestions com l’obtenció de la identificació electrònica, o formació bàsica en l’ús de plataformes de tramitació com la Carpeta ciutadana o la Seu electrònica, que es realitzarà en tablets o ordinadors portàtils.
Participació i dinamització
A l’Espai Mataró Connecta es podran desenvolupar activitats diverses programades pel propi Ajuntament o per la ciutadania, entitats i empreses de la ciutat, com xerrades, presentacions, debats, formacions, petites actuacions musicals i d’arts escèniques, projeccions o altres activitats culturals i de dinamització.
Per això compta amb l’Espai CO-, un espai diàfan i polivalent de 125,87 m2, situat a tocar de la plaça de la Muralla i que es podrà utilitzar de manera independent a la resta d’espais. Té una graderia de dos nivells a cada costat per a grups reduïts, que permetrà mantenir l’espai central en format auditori o bé incorporar cadires, equip de so i pantalla per a projeccions. L’objectiu és que fomenti la col·laboració, co-creació, co-construcció, cooperació entre l’administració pública i la ciutadania. “La voluntat és que l’equipament faci les funcions de catalitzador urbà i focus d’atracció d’activitat cultural i creativa, que no només pot tenir lloc a l’interior sinó també a l’exterior del mateix, la plaça de la Muralla” resa la nota de premsa municipal.
Un laboratori de millora pública
La tercera pota de l’Espai Mataró Connecta té aires i motius més disruptius, almenys sobre el paper. Es proposa com a espai per a la millora i la innovació pública. L’Ajuntament hi ha habilitat unes sales de reunió, creació, processos perquè els propis treballadors de la casa o en col·laboració amb la ciutadania pensin en com millorar la funció pública. És un racó de pensar, en definitiva que venen que servirà per “un model de gestió basat en el treball transversal i col·laboratiu es vol promoure un rol més actiu de la ciutadania incorporant-la als processos de disseny i experimentació de polítiques públiques innovadores”. Són 110 metres quadrats amb tot de detalls moderns per a la creació en grup. Continent en espera de contingut.
Tota la instal·lació s’ha projectat amb criteris arquitectònics de sostenibilitat, amb predomini del verd com un espectacular jardí vertical i molt obert a l’exterior. El ‘segon Ajuntament’ té molta més llum que qualsevol altre espai municipal.
Dissabte, la inauguració
El proper dissabte 30 d’abril tindrà lloc la jornada inaugural de l’Espai Mataró Connecta, que inclou activitats col·laboratives diverses relacionades amb el procés de reflexió Mataró Agenda Urbana 2030, l’Anella ciclista, la sostenibilitat i l’estalvi energètic o la recent celebració de la 0830X Block Party. L’equipament es podrà visitar a partir de les 11 h i a les 19 h tindran lloc els parlaments institucionals, presidits per l’alcalde, David Bote.
Comentaris (13)