El 2024 ha estat un any intens per a Aigües de Mataró, marcat per les restriccions derivades de la sequera. Malgrat les pluges dels darrers mesos, les reserves dels pantans no s’han recuperat del tot, quelcom que obliga a seguir gestionant el subministrament d’aigua de la ciutat amb cura.
Entre els projectes destacats d’aquest any hi ha l’ampliació del TubVerd des de Laia l’Arquera i al llarg de l’avinguda Maresme (que PUMSA està aprofitant per reurbanitzar) i la construcció d’un dipòsit d’aigua freda per donar servei a nous habitatges i equipaments. També s’ha instal·lat un sistema innovador de retenció de sòlids a la riera d’Argentona, que ha permès retirar 4 tones de residus en set mesos.
L’empresa ha renovat diverses xarxes d’aigua i clavegueram en punts clau de la ciutat, aplicant tècniques com l’encamisat al passeig de Carles Padrós i l’avinguda del Port, que redueix l’impacte de les obres a la mobilitat. A més, s’ha iniciat un programa de doctorat industrial per investigar la recàrrega de l’aqüífer local, amb l’objectiu de garantir el subministrament a llarg termini i reduir la dependència de la xarxa Ter-Llobregat.
En paral·lel, el laboratori ha ampliat el seu equipament amb tecnologia avançada i preveu noves acreditacions el 2025. En l’àmbit educatiu, han continuat les visites al dipòsit de Bellavista i la participació en esdeveniments ciutadans amb punts d’hidratació portàtil. L’any ha finalitzat amb l’exposició ‘Les Cares de l’Aigua’ a Can Marfà, que posa en valor la història i els reptes futurs de la gestió hídrica a Mataró.
Aquestes accions consoliden el compromís d’Aigües de Mataró amb la sostenibilitat, la innovació, la fiabilitat del servei i la proximitat amb la ciutadania.
Reptes de futur
- Renovació de la xarxa. Aquest 2025 es continuarà modernitzant les xarxes d’aigua i clavegueram de la ciutat amb projectes destacats en carrers com Santa Caterina, Santa Llúcia, Camí del Mig, passeig de Rocafonda i molts altres punts clau. Paral·lelament, es continuarà implementant tecnologia avançada a la xarxa, com la sensorització dels punts de sobreeixida del clavegueram i sistemes acústics per detectar fuites d’aigua de manera més eficaç.
- Política energètica. Aquest 2025 s’instal·larà una nova planta fotovoltaica al dipòsit d’aigua freda del TubVerd, redoblant l’aposta per l’autoconsum sostenible. També hi ha previst millorar el servei d’atenció al client amb la introducció d’un sistema de traçabilitat de gestions, de cara a complir amb les normatives futures que regulen el sector.
- Educació i sensibilització. Aigües de Mataró impulsarà una experiència educativa per a estudiants de secundària i batxillerat, en aquest cas vinculada a explicar el funcionament i la importància del TubVerd, promovent el coneixement sobre aquesta infraestructura de calor i fred sostenible.
“Tant la ciutadania com Aigües de Mataró ha fet molt bona feina en la gestió de la sequera”
Entrevista amb Raquel Compta, gerent d’Aigües de Mataró, per fer balanç de les actuacions dutes a terme el 2024 i els reptes de futur de la companyia
Les obres del TubVerd al Front Marítim han estat molt visibles i han comportat afectacions. Què suposaran per a la ciutat?
Són una actuació clau per a la transformació de Mataró, especialment a l’avinguda del Maresme. Aquesta ampliació de la xarxa de calor i fred donarà servei a noves zones de la ciutat, incloent-hi els futurs habitatges del sector Iveco-Renfe/Farinera, i a l’edifici Torre Barceló.Som conscients de les molèsties i afectacions al trànsit que han comportat les obres, però aquesta infraestructura afavorirà una reducció significativa de les emissions de CO₂ i millorarà la qualitat ambiental del front marítim, alineant-se amb els objectius de sostenibilitat de Mataró.
Quines altres obres importants heu dut a terme?
Una de les més destacades ha estat la construcció del dipòsit acumulador de fred del TubVerd, amb una capacitat de 3.600 m³, que ens permetrà subministrar fred a tota la zona d’IVECO. En l’àmbit de l’aigua, hem fet treballs importants als carrers de la Immaculada, de Sant Pere i Major, amb la renovació d’uns 600 metres lineals de canonades en cadascun d’ells, arribant a un percentatge de renovació de la xarxa superior a l’1%. Pel que fa al clavegueram, l’actuació més rellevant és la que estem fent al Camí Ral, amb una inversió d’uns 450.000 euros.
Quin balanç feu de la gestió de la sequera?
Tant la ciutadania com Aigües de Mataró han fet molt bona feina en aquest aspecte. La dotació de litres per habitant i dia, que és la dada que marca l’ACA en cadascun dels estats de sequera, sempre ha estat molt per sota dels límits establerts. Hem tingut uns consums molt baixos i s’han respectat les mesures imposades per la Generalitat i, per tant, la gran majoria de la població de Mataró està molt sensibilitzada amb aquesta situació. Els tècnics de la companyia hem estat constantment revisant i actuant per controlar les pèrdues d’aigua no registrada, sobretot les degudes a fuites i a fraus, amb noves eines i analítiques per controlar aquest aspecte. Les renovacions de xarxa executades de manera continuada també ens han permès mantenir aquestes dades tan bones.
Quin és el principal repte de futur que us marqueu?
Garantir un servei eficient, sostenible i adaptat tant a les necessitats actuals com als desafiaments futurs. Volem contribuir activament a mitigar els efectes del canvi climàtic, com la sequera o les inundacions. També digitalitzem els nostres processos per ser més eficients, adaptant-nos a noves normatives i millorant la manera com ens relacionem amb els nostres usuaris i altres grups d’interès. Paral·lelament, impulsem la innovació, revisem els nostres processos interns i avaluem constantment com podem millorar com a equip per respondre millor a les necessitats de la ciutadania
Comentaris