L’Ajuntament de Mataró va ordenar per decret d'alcaldia el confinament domiciliari de dues unitats familiars- de 6 i 9 persones respectivament- que conviuen en dues llars del barri de Cerdanyola i que havien patit brots de coronavirus que va infectar tots els seus membres. Ho van fer després que en els dos casos les famílies incomplissin reiteradament les recomanacions d'aïllament i de mantenir la quarentena per evitar la propagació del virus a la ciutat, segons expliquen fonts municipals. Aquests decrets han estat finalment tombats pels jutjats del contenciós número 3 i número 12, que consideren que consistoris com els de Mataró no poden obligar al confinament ja que és una potestat d’administracions superiors com la Generalitat.
Els dies 12 i 16 de juliol es van conèixer dos brots familiars
En les darreres setmanes s’han multiplicat els casos de Covid-19 a Mataró, amb una cinquantena de positius registrats la setmana passada (el triple que l'anterior). El dia 12 de juliol la Direcció Executiva del sector sanitari del Barcelonès Nord i Maresme va comunicar a l'Ajuntament que 6 persones que conviuen en un mateix domicili de Mataró, en concret a Cerdanyola, van donar positiu en el test PCR. L’Ajuntament va demanar a les persones que resideixen en aquest habitatge que es confinessin a casa durant 14 dies i va procedir a la desinfecció de les zones comunes del bloc de pisos on viuen. A més, se'ls va oferir cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació, higiene, medicació i maneig de residus.
El dia 16 de juliol es va comunicar al consistori un altre brot que fins ara no havia trascendit públicament, en una altra unitat familiar també a Cerdanyola. Aquest cas ha afectat un total de 9 persones residents a una mateixa llar, que a més mantenien contacte amb l'altra família de Cerdanyola que va patir el brot. L'Ajuntament, seguint les directrius de les autoritats sanitàries, va demanar a aquesta família que es confinés i també se li va oferir el mateix suport alimentari i social.
Les famílies no complien amb el confinament requerit
Durant els dies següents el consistori va comprovar per diferents vies que en aquests dos domicilis s'hi produïen entrades i sortides contínues de persones i que no complïen l’aïllament requerit. Davant del fet que en els dos casos, els membres de les unitats de convivència es resistien a dur a terme el confinament reclamat per les autoritats sanitàries, el consistori ho va convertir en una ordre d’obligat compliment, a través de decrets d’alcaldia. L'alcalde els va signar dimarts passat, dia 21, per ordenar l’aïllament i quarantena obligatòria al seu domicili a aquestes sis i nou persones als seus respectius domicilis per un període de 14 dies comptant des del dia del resultat del PCR.
La cronologia dels fets
-
12 de juliol: La Generalitat comunica a l'Ajuntament un brot de Covid-19 a una unitat familiar de 6 persones a un pis de Cerdanyola
-
16 de juliol: Es detecta un altre brot a una unitat familiar que resideix a un pis de Mataró, en aquest cas amb 9 membres infectats.
-
16 de juliol. L'Ajuntament neteja i desinfecta les zones comunitàries dels edificis on viuen les famílies, i els ofereix suport alimentari i social
-
21 de juliol. L'alcalde signa dos decrets que ordenen l'aïllament i quarantena obligatoris de les famílies, després de comprovar que no compleixen amb el confinament
-
22 de juliol: dos jutjats del contenciós administratiu no ratifiquen les mesures dictades per l’Ajuntament (alcalde) perquè consideren que no té competència per fer-ho.
Un cop presa la decisió, l’Ajuntament va traslladar els decrets al jutjat perquè fossin ratificats. El fiscal, de fet, s’hi va mostrar d’acord, però finalment els dos jutges dels tribunals 3 i 12 del Contenciós de Barcelona, han decidit no ratificar-les. El motiu esgrimit en els dos casos és el mateix: entre les atribucions d’un Ajuntament no n’hi figura cap que li permeti prendre mesures que limitin drets fonamentals a les persones, com ara la llibertat de moviment, encara que sigui amb fins de protecció de la salut.
Els magistrats especifiquen que és la Generalitat qui té la competència en aquests casos. Davant d’això, l’Ajuntament ha decidit deixar sense efectes el decret que ordenava el confinament i aquest dijous transmetrà el cas a l'Agència de Salut Pública de la Generalitat, com a autoritat sanitària competent. A més, el consistori ha informat que els dos nuclis familiars a través del mediador han fet saber a l’Ajuntament que renuncien al suport alimentari que se’ls hi ha proporcionat fins ara.
Confusió als ajuntaments
La confusió en aquest àmbit és força gran entre Ajuntaments com els de Mataró, ja que estan topant amb la impossibilitat d’establir ordres de confinament i limitacions similars en casos de brots de Covid-19, aturades pel poder judicial perquè, segons els jutges, no tenen competències en aquest àmbit. Això topa amb altres decisions com la d’un jutge d’Osca que aquesta setmana ha autoritzat la vigilància policial a una família resident a la ciutat aragonesa que va donar positiu per Covid-19 i que s’estava saltant el confinament.
Comentaris (9)