Les dues principals entitats municipalistes de Catalunya, en una acció conjunta, han presentat una moció exigint una reforma estructural en el sistema de finançament dels ens locals. La Federació Catalana de Municipis (FCM) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) destaquen la situació precària que han experimentat els ajuntaments en els últims deu anys, especialment amb la legislació lesiva com la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL), la pandèmia de la COVID-19 i la guerra d’Ucraïna, amb les seves repercussions econòmiques.
La moció, que destaca la disminució d’ingressos per la recent reforma de l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys urbans, posa de manifest la difícil situació dels ajuntaments, que han hagut de fer front a desafiaments financers constants sense suport adequat. Aquesta reclamació s'ha intensificat amb l'actual augment del cost de les matèries primeres, impactant directament en les despeses dels ajuntaments que gestionen els seus pressupostos per oferir serveis i realitzar inversions necessàries.
- L'exigència de les dues entitats es basa en la necessitat d'una reforma estructural que asseguri el principi de suficiència financera dels ens locals.
- La moció insta tant el Congrés i el Senat com el Parlament de Catalunya i els governs estatals i autonòmics a abordar aquesta qüestió de manera integral.
Entre els acords de la moció destaquen la necessitat de negociar amb la Generalitat i el Govern de l'Estat per establir les bases d'un nou finançament local. També es demana un repartiment més equitatiu dels tributs i ingressos de l'Estat entre les diferents administracions, assegurant que els ens locals rebin la seva justa part d'acord amb les seves responsabilitats i competències.
La moció destaca la importància de posar fi al dèficit fiscal de Catalunya com un element fonamental per garantir la sostenibilitat i la justícia en la distribució dels recursos. Així mateix, insta a derogar la LRSAL, argumentant que ja no té sentit i limita l'autonomia local en la resposta als reptes actuals. També demana una modificació de la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera per atenuar les restriccions i oferir més autonomia als ens locals en la gestió de la despesa pública.
La moció conclou insta el Govern de la Generalitat a treballar amb les entitats municipalistes per definir el contingut de l’avantprojecte de Llei de Governs i Finances locals de Catalunya, abordant diverses prioritats, com el finançament dels Consells Comarcals. Les dues entitats esperen que aquesta acció conjunta pressioni per obtenir canvis significatius en el finançament dels ajuntaments, garantint un sistema més transparent, just i sostenible.
Comentaris (10)