El Govern ha quadruplicat aquest curs 2023-2024 els ajuts del 100% de menjador per a l'alumnat vulnerable. Ho ha explicat la consellera d'Educació, Anna Simó en una intervenció a la Comissió d'Educació del Parlament. L'increment es deu a l'aplicació d'un nou llindar per a la concessió d'aquestes beques que s'ha acordat amb consells comarcals i entitats municipalistes. Suposarà que els 56.000 ajuts que es concedien al 70% del servei passin ara a ser del 100% del cost. La consellera també ha indicat que la detecció d'alumnes amb Necessitats Específiques de Suport Educatiu (NESE) gairebé s'ha triplicat en els darrers dos anys passant del 7% al 24%. A més, ha anunciat que ja s'han usat el 72,2% dels vals escolars.
Amb to conciliador i molta concreció, Anna Simó ha exposat les dades d’inici de curs davant els grups parlamentaris. La consellera ha assegura que "l’educació és el servei públic més important de l’estat del benestar" i ha remarcat que cal garantir la igualtat d’oportunitats entre tots els alumnes. En aquest sentit, ha explicat que el nou llindar per a la concessió d’ajuts de menjador escolar suposa "més suport a l’alumnat vulnerable". Alhora, ha apuntat la consellera, "aportarà una major tranquil·litat a les famílies i als ens locals", molts dels quals en determinats moments havien de complementar el 30% de l'import per ajudar a aquelles famílies que no podien fer-hi front.
Aquesta modificació dels llindars suposa que, per primera vegada, s’han atorgat més ajuts del 100% que parcials, i que un 76% dels ajuts sol·licitats s’acaben concedint. Alhora, aquesta mesura corregeix l’impacte de l’increment de preu del servei de menjador escolar en aquelles famílies més vulnerables.
Es triplica la detecció d'alumnat NESE
En aquesta mateixa línia, Simó ha destacat la importància de detectar de forma precoç els estudiants amb necessitats especials i ha remarcat que aquest curs 2023-2024 el percentatge d'infants amb Necessitats Específiques de Suport Educatiu (NESE) comptabilitzats s’ha enfilat fins el 24%. Aquesta dada suposa gairebé el triple del curs 2021-2022, el primer en què va començar a aplicar-se el nou decret d’admissió i el pla contra la segregació escolar.
“Aquesta detecció precoç és el que cal garantir per fer una distribució equilibrada de l’alumnat i així disminuir els índex de dissimilitud perquè el nombre d’alumnes NESE vagi repartint-se”, ha detallat. El curs vigent s’han detectat 27.000 alumnes amb necessitats socioeconòmiques, 6000 més que l’any anterior.
En aquest sentit, ha destacat que el pressupost per atendre alumnat vulnerable s’ha dublicat, arribant a 80 MEUR i ha assegurat que la voluntat del Govern és que la partida segueixi creixent en funció dels escenaris pressupostaris futurs. “Catalunya ha passat de ser un països europeus amb més segregació a implantar polítiques efectives”, ha apuntat la consellera que ha considerat que avaluant i aplicant millores es pot arribar a “erradicar la segregació en pocs cursos”. Simó ha apostat per seguir ampliant el Pla Educatiu Entorn i ha assegurat que els centres que en formen part registren una “millora no opinable” de les competències bàsiques.
Ja s'han usat el 72,2% dels vals escolars
La consellera també s’ha referit als vals escolars que el Govern va impulsar per ajudar les famílies a fer front a la despesa de material escolar i ha detallat que segons dades del departament d’Economia ja s’han activat el 90,8% d’aquests. Alhora, ha concretat que el 72,2% dels mateixos ja s’han fet servir.
Comentaris (8)