Mataró va fer una gran aposta per potenciar la mobilitat en bicicleta i altres VMP en la seva trama urbana, amb la creació de l'anella ciclista, que ha suposat doblar els kilòmetres de carrils bici a la ciutat. Un projecte controvertit, que ha generat força polèmica política i ciutadana, però que també és ben valorat, tant per una part dels veïns i usuaris com per altres organitzacions.
Entre aquestes últimes, hi ha la Red de Ciudades por la Bicicleta, una associació integrada per ens locals que vol facilitar i fer més segura la circulació de ciclistes en el medi urbà. Aquesta entitat convoca cada cos anys els Premis Bikefriendly, i Mataró n'és aquest 2023 una de les ciutats finalistes. En concret, la capital del Maresme aspira a endur-se el premi en la categoria 'Infraestructura ciclista d'àmbit urbà', en la qual competirà amb els ajuntaments de Logronyo, Múrcia i Sant Just Desvern.
Els premis mostren que el de Mataró és, de fet, un dels projectes més ambiciosos d'impuls de la mobilitat en bicicleta duts a terme per una ciutat mitjana de l'Estat en els darrers anys. Amb l'Anella Ciclista, finançada majoritàriament per fons europeus, Mataró ha passat a tenir de 8 a 16 kilòmetres de carrils bici, la majoria segregats i ubicats en vies principals, quelcom que ha comportat la reducció d'espai per al trànsit en vehicle privat a motor.
2. Finalistas categoría INFRAESTRUCTURA CICLISTA DE ÁMBITO URBANO #PremiosBikefriendly2023
— Red Ciudades Bici 🚲 (@RedCiudadesBici) February 3, 2023
> Ayuntamiento de Logroño @AytoLogrono
> Ayuntamiento de Murcia @AytoMurcia
> Ayuntamiento de Mataró @matarocat
> Ayuntamiento de Sant Just Desvern @santjustcat pic.twitter.com/tLW06diwEK
La implementació de l'Anella Ciclista, però, ha generat molt de debat ciutadà, amb queixes per part d'entitats comercials, veïns i partits de l'oposició tant pel projecte en si (embussos, problemes per als vehicles d'emergències, poc ús d'alguns d'aquests carrils) com per la manera com es va implementar, amb crítiques per la poca informació als residents i barris afectats.
La polèmica ha anat baixant de to en els darrers mesos, però amb l'arribada de la campanya electoral tornarà a ressorgir el tema, amb partits com ERC o C's que ja han anunciat que en faran un dels seus cavalls de batalla.
Els premis Bikefriendly
Els premis Bikefriendly es convoquen cada dos anys i es lliuren en una gala acollida, cada cop, per una ciutat referent en l'ìmpuls de la mobilitat en bicicleta. Aquest 2023 la gala se celebrarà el dia 2 de març a Sevilla, coincidint amb el III Encuentro de la Bicicleta Urbana
Aquests guardons estan destinats a reconèixer l'esforç que duen a terme els ajuntaments i ens urbans per impulsar projectes, iniciatives i accions destinades a fomentar i facilitar l'ús quotidià de la bicicleta per part dels seus habitants.
Comentaris (26)