L’Oficina Antifrau de Catalunya ha demanat a l’Ajuntament de Mataró i a PUMSA informació sobre la construcció de l’edifici del Rengle, amb l’objectiu d’investigar el sobrecost de l’obra. El pressupost inicial de l’immoble empresarial, construït per PUMSA, era de 18 milions d’euros, però el seu cost final va ser de 25,6 milions. No són pas xifres que s'hagin donat a conèixer avui, sinó que són públiques des de fa anys. El Govern municipal ha detallat avui, però, que el que investiga Antifrau són els motius d'aquest augment, de prop del 40%, i sobretot el fet que, segons el propi executiu, les desviacions pressupostàries s'executessin sense passar per cap consell d'administració de l'Ajuntament ni de PUMSA.
L’alcalde Joan Mora i la regidora d’Urbanisme, Montse Rodríguez, han comparegut en roda de premsa per anunciar la comunicació per part d’Antifrau. Els escrits de petició d’informació van ser enviats el 8 d’abril. Es demana una àmplia documentació a l’entorn de l’edifici, com ara informes i certificats del secretari de l’Ajuntament que incloguin la relació de persones de l’Ajuntament i de PUMSA que van intervenir en qualsevol tràmit de la construcció. També es reclama que es concreti quines de les propostes d’ampliació o modificació respecte al projecte inicial de l’edifici van ser autoritzades i qui ho fa ver.
Altres documents que es demanen són el plec de clàusules per a la licitació i adjudicació del contracte d’obres (que es va adjudicar a FCC), el contracte inicial i els possibles contractes modificats successius, on teòricament hauria d’aparèixer detallat el perquè del sobrecost. L’Oficina Antifrau, en definitiva, vol documents que desglossin els pressupostos, justifiquin els preus pagats i detallin qui i quan va aprovar els canvis que va anar patint la construcció. L’Ajuntament n’ha de donar resposta en el termini de 10 dies.
"Cal investigar-ho"
“L’increment pressupostari va ser superior al 40%, sense que passés pel consell d’administració; això cal investigar-ho, s’està investigant i esperem els resultats”. Així s’ha expressat Joan Mora, que considera que “no és normal que una obra que es va acabar el juliol de 2010 no tingués la factura fins al gener de 2012”. La contractació de l’obra data de maig de 2007 –és a dir, fa dos mandats-, mentre que la construcció es va realitzar durant el mandat passat, amb el govern tripartit encapçalat per l’alcalde Joan Antoni Baron a l’Ajuntament.
L’alcalde ha assegurat que “no es tracta d’assenyalar a ningú”. “Si hi hagués qualsevol presumpta desviació, i reitero presumpta perquè no s’acusa a ningú, s’hauria de revisar”, ha reiterat Mora. L’alcalde ha defensat que treballaran “amb la màxima transparència i tranquil·litat, sense pressuposar res”, mentre duri la investigació. Per últim, Mora ha apuntat que aquesta situació no hauria d’afectar l’acord amb la constructora del Rengle, FCC, per pagar el deute de l’edifici.
Els motius del sobrecost
En anteriors ocasions, el PSC, que encapçalava el govern quan es van executar les obres del Rengle, ja va justificar els motius del sobrecost en la construcció. Segons defensen, el projecte es va encarir, en primer lloc, perquè va canviar d'usos industrials a terciaris, amb les corresponents modificacions arquitectòniques. Posteriorment, van haver-hi dificultats amb el sòl on es construïa, un antic abocador. I en tercer lloc, es van fer canvis en el projecte a petició de diversos agents interessats en instal·lar-s'hi, entre ells una empresa del món audiovisual que va demanar que s'habilités l'immoble per acollir platós i instal·lacions similars, i que finalment va descartar ubicar-se al Rengle.
L'Oficina Antifrau de Catalunya és una institució independent del govern, que vetlla per la integritat el sector públic del país, i perquè la seva actuació sigui honesta, transparent, neutral i legal. És un instrument, per tant, dedicat a la lluita contra la corrupció.
-
Dos anys per actuar
L’Oficina Antifrau té coneixement del sobrecost de les obres de l’edifici del Rengle des del 2012, ja que va ser el propi govern municipal, llavors ja en mans de CiU, qui li ho va comunicar. Va ser, segons ha detallat Mora, en el marc d'’unes trobades de l’Ajuntament amb aquest organisme. “Davant la inseguretat pel fet de tenir una factura del Rengle de 26 milions quan s'havia contractat per 18, vam comunicar-ho a l’Oficina Antifrau perquè ens diguessin si això estava fet correctament”, ha detallat l’alcalde. Per tant, seguint la versió del govern municipal, l'organisme ha trigat dos anys en demanar informació per investigar-ho.
En canvi, la normativa reguladora de l'Oficina Antifrau especifica en el seu article 17 que l'anàlisi de versemblança dels fets o conductes denunciats o comunicats, pas previ necessari a la iniciació d'actuacions per part del propi organisme, "ha de durar el temps indispensable, que en cap cas no que en cap cas no pot excedir el termini de 30 dies hàbils des de la presentació a l’Oficina"
Mora i Rodríguez, a la roda de premsa
Comentaris