L’Ajuntament de Mataró, en el punt de mira d'Antifrau per presumptes contractacions a dit
Notícies relacionades
L’Ajuntament de Mataró, en el punt de mira d'Antifrau per presumptes contractacions a dit

Antifrau, molt dur amb l'Ajuntament pel cas de les presumptes contractacions a dit

L'organisme reclama a l'alcalde, David Bote, que es retorni el lloc de feina a l'alertadora de les possibles contractacions irregulars i amenaça l'Ajuntament amb sancions per ignorar els requeriments de l'organisme

Nou capítol en el cas de la treballadora municipal acomiadada per l'Ajuntament de Mataró després d'haver alertat a l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) i als jutjats de presumptes contractacions irregulars al consistori. L'OAC ha emès un contundent comunicat adreçat a l'alcalde, David Bote, en què denuncia greus vulneracions de drets en l'acomiadament de l'arquitecta municipal que estava sota protecció de l'Oficina com a alertadora d'un possible cas de corrupció. L'arquitecta ha estat objecte de represàlies per part de la corporació local, segons el comunicat. Per això, Antifrau exigeix que es retorni el lloc de feina a aquesta persona i adverteix l'Ajuntament que s'enfronta a possibles sancions i també a conseqüències judicials. El consistori ha negat reiteradament cap pràctica irregular i ha assegurat que l'acomiadament de la treballadora no va ser cap represalia, ja que ha constatat que en realitat no va obtenir la plaça de funcionària.

D'on ve el cas

L'escrit d'Antifrau fa referència al cas de l'arquitecta municipal que va alertar de diversos casos irregulars de contractació a l'Ajuntament de Mataró per via excepcional sense concurs previ; és a dir, a dit. En concret, l'extreballadora, llavors funcionària interina de l'Ajuntament de Mataró, va denunciar a l'OAC i a Fiscalia una desena de contractacions que s'haurien realitzat com a contractes d'emergència sense que s'acredités la urgència d'aquests procediments.  Tres d'ells, a més d'un càrrec directiu, haurien estat contractats pel consistori per a realitzar l'Atles Urbanístic.  Aquesta mateixa treballadora hauria estat cessada, tot i la seva condició de protegida per l'OAC pel fet de ser denunciant d'un possible cas de corrupció.

L'Ajuntament assegura, però, que la persona denunciant no va ser acomiadada, sinó que no va obtenir plaça de funcionària de carrera el passat juny després d’un procés selectiu d’estabilització d’ocupació temporal per a funcionaris interins. A banda, el consistori manifesta que no és correcte dir que es van fer contractes d’emergència, ja que en realitat, segons la seva versió, tres persones van ser nomenades com a funcionàries interines per programes i es va fer l’adscripció provisional de lloc de treball com a càrrec directiu d’una quarta persona que ja era funcionària de carrera.

El nou comunicat d'Antifrau

En el comunicat, l'Oficina Antifrau acusa l'Ajuntament d'ignorar repetidament els requeriments emesos per l'organisme per protegir la treballadora, contravenint així les obligacions legals de protecció establertes. A més, l'Oficina adverteix de possibles sancions i processos judicials derivats d'aquest incompliment continuat. Entre les múltiples irregularitats detectades, segons Antifrau, destaca la manca d'actuació de l'Ajuntament per suspendre el cessament de la treballadora i la resolució desfavorable dels recursos interposats per aquesta. L'Oficina Antifrau també subratlla la detecció d'una valoració indeguda i inflada dels mèrits de la persona seleccionada per a la plaça que ocupava l'arquitecta acomiadada.

En l'escrit, s'assenyala que altres autoritats, com la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) i l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), també han confirmat la vulneració de drets en aquest cas, destacant la gravetat dels il·lícits en matèria de protecció de dades i la manca de transparència del consistori.

A banda, tal i com recull la comunicació de l'OAC, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha estimat recentment un recurs presentat per l'arquitecta, declarant la nul·litat de diverses decisions de l'Ajuntament i ordenant una indemnització pels danys morals causats. Així mateix, el Ministeri Fiscal ha presentat una denúncia davant dels jutjats d'instrucció de Mataró, on implica una desena de càrrecs, funcionaris i extreballadors del consistori en presumptes delictes de prevaricació, falsedat documental i assetjament laboral, i demana al Jutjat que ho investigui.

Reclamen restaurar els drets de la persona denunciant

Davant d'aquest panorama, l'Oficina Antifrau insta l'Ajuntament de Mataró a restablir immediatament els drets vulnerats de la treballadora acomiadada, quelcom que inclouria que recuperés la plaça que va perdre en el procés selectiu, i a indemnitzar-la pels perjudicis soferts. L'Oficina també reclama que es resolguin els recursos pendents tenint en compte les constatacions fetes per les diverses autoritats implicades, i que s'iniciïn els procediments administratius necessaris per rectificar les irregularitats detectades i determinar les responsabilitats corresponents. 

 

Comentaris (21)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive