Si el solar de l’antiga Can Fàbregas fos un volcà potser es podria dir que portava anys fumejant en el pitjor dels casos però aquest 2024 ha entrat en erupció. I ja se sap que quan això passa, les conseqüències costen de desxifrar. Mataró ha vist com aquest any El Corte Inglés presentava una demanda civil per intentar recuperar els 24 milions d’euros de la compra-venda de l’Illa de Can Fàbregas i de Caralt, feta fa més de quinze anys amb previsió de fer-hi un equipament comercial i un aparcament de grans dimensions. La justícia va donar un primer baló d’oxigen a l’Ajuntament, que retreu a l’operador no haver fet el projecte. El final del litigi entre les dues parts dirimirà el preu i el futur del solar.
Però la capgrossada no acaba aquí. L’any acaba amb un jutjat obligant a l’Ajuntament de Mataró a reconstruir la nau de Can Fàbregas i de Caralt a la seva ubicació original, quan fa quinze anys que es va desmuntar. L’Ajuntament ho entoma i diu que caldrà temps, mentre espera resoldre l’altra carpeta. I per postres reapareix la Plataforma Salvem Can Fàbregas que celebra el posicionament, critica obertament l’Ajuntament per fugir d’estudi i per la jugada històrica d’arribar a 2025 amb un solar buit, una fàbrica trossejada i sentències per complir i venir.
El TecnoCampus ja projecta la seva ampliació
Al TecnoCampus li ha arribat l’hora de créixer. El número ascendent de graus i màsters universitaris i la incorporació de la formació professional i contínua a la seva oferta, juntament amb el fet que l’ocupació empresarial rondi el 100%, fa que les instal·lacions actuals al sector del Rengle hagin quedat petites. En els darrers anys el parc universitari i empresarial ha anat ocupant tots els espais disponibles que ha trobat lliures als edificis adjacents, però la saturació actual obliga a fer un salt endavant. I això passa per la construcció d’un edifici nou, per primer cop des de la seva inauguració l’any 2010. Serà just al costat on s’alçarà un edifici per a usos universitaris, d’FP i també per a empreses. La data, 2027.
Un laboratori de cures que ara cal explotar
Un dels ‘naixements’ de l’any té nom d’aquests moderns: en anglès i com volen dir moltes coses amb una de sola. És el CareCityLab, un projecte innovador que uneix ciència, salut i comunitat a Mataró. El CareCityLab és el nou centre de cures i recerca sociosanitària de Mataró, que forma part del projecte ‘Mataró, Ciutat Cuidadora’. Aquest espai sorgeix amb la missió de millorar la qualitat de vida de les persones en situació de fragilitat i dependència, així com de les seves cuidadores. Però no només s’enfoca en l’atenció directa; també és un centre d’innovació i transferència de coneixement, on convergeixen la recerca, la universitat, el sector sanitari i el món empresarial. Ara falta que rutlli.
Una ampliació i millora del Palau de Justícia
El departament de Justícia de la Generalitat ha licitat aquest any el projecte del Palau de Justícia de Mataró que, amb una inversió de 9,5 milions d’euros, hauria de ser una realitat el 2028. Les dates del mateix passen per iniciar obres com a millor escenari el 2026 i el resultat del nou equipament permetrà concentrar en l’edifici actual dels Jutjats, al carrer Tomàs i Valiente, que guanyarà 3.600 m2, tots els òrgans judicials, ara dispersos en quatre punts, i dotar-lo d’instal·lacions modernes, amb tots els requeriments que han de cobrir els edificis judicials actuals. En total, la ciutat suma 19 jutjats: 9 de primera instància, 5 d’instrucció, 1 de violència sobre la dona (VIDO), 2 penals i 2 socials.
Repte pel 2025: passar de les paraules als fets amb el sociosanitari
A nivell de planificacio hospitalària, 2024 ha estat un any d’inflexió: l’any que altre cop van posar-li data al nou Hospital d’Atenció Intermèdia promès una i mil vegades des de fa anys. El nou hospital sociosanitari de Mataró, previst per a finals de 2027, arriba amb anys de retard i en un context de necessitat crítica. L’antic sociosanitari de Sant Jaume ha hagut de tancar aquest 2024 per no complir amb la normativa vigent, forçant a buscar solucions provisionals per als pacients que allotjava. Aquesta situació ha posat de manifest les conseqüències d’una cadena d’incompliments tant de la Generalitat, encarregada del finançament i la construcció, com de l’Ajuntament, que va trigar anys a cedir el solar on s’ubicarà el nou equipament. El retard acumulat ha fet evident la manca de previsió en un context d’envelliment de la població i una demanda creixent de serveis sociosanitaris.
La crisi del Sant Jaume ha actuat com a detonant per accelerar un projecte que fins ara s’havia mantingut ‘sine die’. Tot i això, el tancament del vell centre ha obligat a improvisar alternatives, com la derivació de pacients a clíniques privades, l’hospitalització domiciliària o l’ingrés temporal a l’Hospital de Mataró, generant pressió en un sistema sanitari ja tensionat. Aquesta manca de planificació, juntament amb el retard en la redacció del projecte executiu i l’adjudicació de les obres, evidencia que el sociosanitari és un projecte inajornable que hauria d’haver estat prioritari des de fa anys.
El nou equipament, ubicat davant de l’Hospital de Mataró, ocuparà 18.000 m² i oferirà 244 llits per a pacients geriàtrics i dependents, a més de 72 places d’hospital de dia. Es planteja com una infraestructura estratègica per afrontar els reptes demogràfics de les properes dècades, però el seu retard ha suposat un cost humà i econòmic important. Ara, amb una data d’inauguració prevista i un compromís ferm, les administracions han de garantir que els nous terminis es compleixin per evitar més perjudicis als pacients i a la ciutat.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (1)