El servei de busos interurbans entre el Maresme i Barcelona ha experimentat una notable saturació durant els darrers mesos, amb un augment de passatgers del 23,5% respecte a l’any anterior. Aquest increment ha posat a prova les línies de bus exprés E.11.1 i E.11.2, que ja operaven gairebé a plena capacitat. Les línies de bus han quedat desbordades, amb retards, aglomeracions i una freqüència insuficient per atendre els usuaris. Hi ha hagut, a més, vaga dels conductors i les queixes dels usuaris, sumades a incidents tècnics com els incendis en diversos vehicles i la constant alteració de les freqüències, han posat en evidència les deficiències d’un sistema de transport públic que ja patia per la seva limitació d’oferta.
Aquesta situació ha generat una forta pressió sobre el servei de busos interurbans, que ha quedat especialment saturat durant les hores punta. Els usuaris han denunciat retards constants, vehicles plens a vessar i condicions precàries, amb vehicles amb goteres i seients trencats. La situació ha estat especialment crítica des de principis de 2024, quan el servei de Rodalies va patir una forta caiguda de qualitat, cosa que va provocar un desplaçament massiu de passatgers cap als autobusos interurbans.
El tancament del Centre va de bo
2024 ha estat l’any que Mataró ha tancat l’accés rodat a la seva illa de vianants i ha fet que les càmeres instal·lades comencin a fer fotos que suposaran sancions d’entre 90 i 200 euros. Les noves mesures d’accés al Centre es van implantar el 19 de febrer però van ser de sucre -sense multes- durant dos mesos i mig. Quan aquestes van començar se’n donaven fins a 75 al dia, el primer mes. En el cas de l’illa de vianants del Centre les infraccions les cometen vehicles que han accedit a l’illa de vianants o hi continuaven a dins més enllà de l’horari permès i que no disposaven de l’autorització pertinent. El tancament del Centre forma part del Pla d’Impuls del mateix i vol revitalitzar l’encant de la zona.
Una rotonda i una pacificació anunciada
Convertir la carretera N-II en un carrer més de la ciutat, pacificat i amb espai per a vianants i bicicletes, és un dels grans objectius d’aquest mandat a Mataró. Una de les peces claus que hi han de contribuir ja és una realitat plena, després que n’hagin finalitzat les obres. Es tracta de la rotonda del Cargol i els seus entorns, en ple funcionament després de més de 10 mesos d’obres.
Les obres, que han tingut un cost de 641.800 €, també han inclòs la reurbanització del carrer Sant Felicià, paral·lel a l’avinguda Maresme, que s’ha convertit en plataforma única, donant així continuïtat al passeig establert entre la plaça Miquel Biada, davant l’estació, i el carrer Sant Antoni.
Obres necessàries i embussos garantits
Les obres d’ampliació del TubVerd han generat importants afectacions a la mobilitat a la zona de la Porta Laietana, la zona de la Laia l’Arquera. Aquest tall va provocar una congestió considerable, ja que la Porta Laietana és una gran rotonda de connexió entre l’autopista, l’N-II, el Camí Ral i l’avinguda Lluís Companys, elements essencials per a la circulació de la ciutat. Una setmana va estar tallada tota l’avinguda del Maresme. Aquestes obres, executades per PUMSA i Aigües de Mataró, estan destinades a millorar els serveis d’aigua i energia a la ciutat, però han comportat importants complicacions per a la mobilitat urbana, especialment per als vehicles que necessiten accedir a la zona o transitar per ella.
Repte pel 2025: El nus del Torrent i la plaça de les Tereses, per resoldre
El Torrent i la plaça de les Tereses són una ròtula de la mobilitat local que, per part dels veïns, ha dit prou sonorament aquest 2024. Una moguda de residents fa temps que denuncien els inconvenients derivats del pas constant d’autobusos interurbans per aquesta àrea cèntrica de la ciutat i s’ha mobilitzat en contra del que consideren una mena d’estació a l’aire lliure. Per això, l’Ajuntament ha treballat conjuntament amb els veïns per traslladar una proposta a la Generalitat, que té com a objectiu reduir substancialment el nombre d’autobusos que arriben a la plaça sense afectar l’oferta de transport públic. Aquesta proposta inclou mesures com l’eliminació de la parada de diverses línies interurbanes a les Tereses. Val a dir que la proposta no aixeca suports unànims i té diverses derivades. A nivell municipal hi ha qui visualitza una estació central de busos com a alternativa, Junts per Mataró ha plantejat un estudi que s’ha de presentar el 2025 com a objectiu però el govern insisteix en declinar-ho. La licitació del nou contracte de Mataró Bus (bus urbà) va recollir d’entrada que la línia 5 no passés per les Tereses i de les queixes generades la cosa va quedar enrere. O ajornada.
L’Ajuntament gestiona, contemporitza i trasllada a la Generalitat possibles solucions amb l’interurbà a Barcelona.
La proposta municipal també inclou la creació d’una nova línia de bus exprés (E.11.3), pensada per millorar la connectivitat entre Mataró i barris com l’Havana, el Palau, Rocafonda i Vista Alegre, i per reduir la quantitat d’autobusos interurbans a la plaça de les Tereses. No obstant això, aquesta mesura encara no ha estat suficient per convèncer els veïns, que continuen mobilitzant-se i organitzant accions com manifestacions per exigir una solució més radical. Per a ells, el problema no és només la quantitat d’autobusos, sinó la convivència amb vehicles de grans dimensions que passen per una zona molt densament poblada i que no consideren adequats per a una àrea residencial.
Un últim ingredient per a aquesta escudella: la pròpia plaça de les Tereses. Mataró sap que l’ha de reformar. No serà el 2025, però.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (1)