Les bosses d’escombraries escampades als entorns dels contenidors, o sobresortint de l’interiors dels mateixos, segueixen sent una estampa massa habitual a Mataró i l’Ajuntament prou que ho sap. Un problema que es ve arrossegant al llarg d’aquest 2024, reconegut des de fa mesos per part de l’Ajuntament, i que encara està pendent de resoldre. Els veïns segueixen denunciant que el sistema de recollida no funciona prou bé,
L’Ajuntament de Mataró ha anunciat un ambiciós pla de xoc per abordar el problema dels contenidors desbordats i millorar la neteja dels carrers, amb una inversió total de 650.000 euros. Aquesta iniciativa, que començarà a implementar-se al gener de 2025, té com a objectiu no només reduir la brutícia acumulada als voltants dels contenidors, sinó també incrementar l’eficiència de la recollida selectiva i reforçar la neteja dels espais públics. Entre les mesures previstes, destaca el canvi i reparació de contenidors d’orgànica i vidre, així com la neteja a fons de les àrees de contenidors amb equips especialitzats que treballaran sis dies a la setmana. A més, es reforçarà la recollida de paper, cartró i envasos, afegint nous equips i contenidors en punts crítics per evitar desbordaments recurrents.
![NETEJA gossos. NETEJA gossos.](/uploads/s1/14/21/49/0/neteja-gossos_4_634x311.jpeg)
L'altra cara de ser la ciutat amb més gossos
L’incivisme d’alguns propietaris de gossos té un impacte directe en la brutícia de la ciutat, generant problemes d’higiene i de convivència. No recollir les defecacions o no diluir els orins són pràctiques que degraden els espais públics, afectant tant la qualitat de vida dels veïns com la imatge general de l’entorn urbà. Aquest comportament, a més, sovint provoca que zones verdes, parcs infantils o voreres es converteixin en punts conflictius per als ciutadans que hi transiten o hi juguen. Per combatre aquesta situació, cal reforçar les campanyes de sensibilització i aplicar mesures sancionadores per fomentar la responsabilitat i el respecte entre els propietaris de mascotes i la comunitat.
![Recollida de residus a Mataró: augmenta la taxa de la brossa. Foto: R. Gallofré Recollida de residus a Mataró: augmenta la taxa de la brossa. Foto: R. Gallofré](/uploads/s1/13/98/75/1/recollida-de-residus-a-mataro_4_634x311.jpeg)
L'etern problema de la concessió
El contracte de la brossa i la neteja és el més important de tots els de l’Ajuntament de Mataró i alhora és una concessió amb un llarg historial de problemes de seguiments i disfuncions de servei amb la concessionària de sempre, FCC. Aquest 2024 no ha estat excepció. Per aquest motiu i especialment al juny des del consistori es va admetre “mal servei” i es va instar la concessionària a prendre mesures com relleus en les figures de capatàs i de coordinador del servei.
La conflictivitat laboral de la plantilla, a més, s’ha fet patent. És un problema de mal adreçador però el bon funcionament passa indefectiblement perquè la conessió funcioni i treballi.
![NETEJA parc economia circular. Foto: R.Gallofré NETEJA parc economia circular. Foto: R.Gallofré](/uploads/s1/14/21/50/4/neteja-parc-economia-circular_4_634x311.jpeg)
Via lliure al Parc de l'Economia Circular
40 milions d’euros d’inversió, l’expectativa de generar 600 llocs de treball i de situar Mataró com a epicentre de l’economia circular, concepte clau en la gestió de matèries primeres i residus. Aquests són els grans objectius del Parc Circular Mataró-Maresme, el gran projecte estratègic de futur a la ciutat, les obres del qual per fi han començat després de quatre anys de retard per les troballes arqueològiques al subsol del solar del polígon de Mata-Rocafonda on s’ubicarà aquest equipament. Després que 2023 fos l’any de Ca la Madrona, que acabava amb la decisió ferma de l’Ajuntament i refermada per la Generalitat de traslladar les restes per tirar endavant el Parc, 2024 ha vist l’inici d’obres.
Repte pel 2025: Noves eines per a millorar dades i percepcions
Hem de reciclar més i la recollida de la brossa ha de millorar. És innegable. Partint d’aquesta certesa, el camí a recórrer: Mataró aposta per la innovació tecnològica com a peça clau per millorar la gestió de residus, amb l’objectiu de fer-la més eficient i sostenible. De cara al segon semestre de 2025, la ciutat implementarà un sistema de contenidors tancats al sector Centre-Mar, una zona que inclou àrees com l’Avinguda del Maresme, el Camí Ral, i els barris de Sant Agustí i Sant Pere. Aquesta nova tecnologia es combinarà amb la recollida selectiva mòbil, ja provada amb èxit al casc antic, per fomentar una millor separació de residus i avançar cap a la introducció d’una taxa variable que premiï les bones pràctiques de reciclatge. Amb aquesta estratègia, Mataró busca incrementar els índexs de recollida selectiva i reduir els residus no reciclats.
![Contenidors intel·ligents similars als que es volen aplicar a Mataró Contenidors intel·ligents similars als que es volen aplicar a Mataró](/uploads/s1/12/45/52/2/e7eaea6d-c4fb-4448-a5c5-88ca15c01a27_4_634x311.jpeg)
Els sistemes innovadors que es desplegaran a Mataró inclouen característiques avançades com la identificació individual dels usuaris mitjançant targetes o codis, que permeten registrar quan i com s’utilitzen els contenidors tancats. A més, la recollida selectiva mòbil, que varia la disponibilitat de contenidors segons el dia i la fracció, garanteix que els ciutadans separin correctament els residus. Aquest model, juntament amb el porta a porta ja implementat a zones com Vista Alegre i les urbanitzacions, pretén crear un ecosistema de recollida adaptat a les necessitats específiques de cada barri, optimitzant els recursos i reduint la presència de residus mal gestionats a la via pública.
Per garantir l’èxit d’aquestes mesures, serà essencial un seguiment acurat del seu funcionament i l’ampliació progressiva a altres zones del municipi. Aquestes innovacions també compleixen amb les normatives europees, que exigeixen als municipis establir mecanismes per ajustar les taxes d’escombraries segons el comportament ciutadà. Amb aquests avenços, Mataró es posiciona com un referent en la gestió intel·ligent de residus, promovent un model que combina tecnologia, sostenibilitat i participació activa de la ciutadania.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (4)