Ricard Jornet. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Ricard Jornet. Foto: R.Gallofré

Apostant per la sostenibilitat per un món millor

Ricard Jornet ha posat en marxa diversos projectes sostenibles a Mataró

El mataroní Ricard Jornet és professor de màrqueting a la Universitat Autònoma de Barcelona i ha dedicat els darrers anys a posar en marxa projectes sostenibles a la ciutat. El seu interès per l’ecologia va incrementar fa uns 10 anys, moment en el qual es va adonar que veritablement “ens estem carregant el planeta”. És propietari del restaurant Lasal del Varador, on ha incorporat la seva filosofia d’espai ecològic i sostenible. Utilitzant energies renovables, materials respectuosos amb el medi ambient i productes de proximitat.

És propietari del restaurant Lasal del Varador, on ha incorporat la seva filosofia d’espai ecològic i sostenible. Utilitzant energies renovables, materials respectuosos amb el medi ambient i productes de proximitat. Ha estat un dels impulsors de l’espai Can Fugarolas, creat amb la motivació de donar lloc a projectes culturals i sostenibles. “Ara hi ha més de 25 entitats i un espai coworking. La nau estava abandonada, la vam netejar i ara és un niu que dóna a vida a molts projectes”. Precisament a aquest espai fa dos anys va néixer Som Mobilitat. Es tracta de crear una xarxa de socis que comparteixin cotxes sostenibles sota demanda. En Ricard està convençut que el futur de la mobilitat a les ciutats anirà en aquesta línia. Compten amb 9 cotxes que s’ampliaran al llarg de l’any. Una manera de reduir la contaminació. 

D’on et prové l’interès per la sostenibilitat?
De petit,  d’anar al Delta de l’Ebre amb els meus pares. En aquell moment tot estava ple de vida, vaig tornar al cap d’uns anys i vaig veure com cada vegada hi havia menys granotes, peixos...  Amb això se’m va despertar la consciència que ens estàvem carregant el planeta. Fa 10 anys, cap al 2007, quan vam fer el restaurant Lasal, ja vam tenir en compte criteris de cultura bioclimàtica, energies renovables i vam apostar per les verdures ecològiques. Després es va fer Can Fugarolas i més tard ha nascut la cooperativa Som mobilitat que busca una mobilitat més sostenible.

En quin punt està Som Mobilitat?
Som Mobilitat neix a l’espai coworking de Can Fugarolas. A les ciutats hi ha un gran problema amb la quantitat de cotxes que hi ha al carrer, la contaminació, el soroll i el tràfic. El que es planteja amb aquest projecte és compartir vehicles elèctrics que contaminen menys que els convencionals. Amb la filosofia de reduir el nombre de vehicles per habitants i fer que siguin d’ús compartit, per hores o per dies. Els cotxes són de la cooperativa i la gent paga per l’ús que en fa. T’estalvies el cost de comprar un cotxe i a més en fas un ús més conscient. Jo tenia un cotxe dièsel i des que el vaig vendre vaig molt més en bus, cotxe compartit i bicicleta elèctrica.

Quins canvis personals has notat des de que vas començar amb aquest estil de vida sostenible?
A nivell personal tinc la satisfacció que estic dedicant el temps a una cosa profitosa, que podré dir als meus fills que vaig fer tot el que vaig poder per deixar-los un món millor. La vida a la terra és una cosa tan meravellosa que tenim la responsabilitat de ser el màxim de sostenibles possible.

 Què creus que cal fer a Mataró?
Penso que és important que la gent utilitzi menys el cotxe i que aquest sigui elèctric i compartit. També cal pacificar de vehicles el centre de Mataró, amb més espai pels vianants, això també afavoriria el comerç. 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive