La natalitat va a la baixa i és una tendència consolidada dels darrers anys. Això, a la pràctica, fa que cada setembre comencin el curs menys alumnes d’infantil que l’any anterior. Això s’ha de gestionar a nivell de planificació escolar i Mataró -posant-se d’acord el Consell Escolar Municipal, l’Ajuntament i la Generalitat- s’ha optat per reduir ràtios. Menys alumnes per classe per no tancar més grups, per mantenir els diferents projectes educatius. Aquest dimecres 6 de setembre arrenca un curs 2023-24 marcat clarament per la reducció de ràtios i per les seves conseqüències.
Demà, 6 de setembre, és el primer dia per als alumnes del segon cicle d’infantil, primària i secundària obligatòria amb 950 alumnes que començaran infantil 1(antic P3), i 1.600, primer d’ESO. Pel que fa als grups d’infantil 1 enguany hi haurà 55 classes, una menys que el curs passat perquè l’Escola La Llàntia ha perdut una de les línies per manca de sol·licituds. La reducció de les ràtios, 18 alumnes als grups classe de l’escola pública i de 20 a la concertada, s’ha consensuat entre l’Ajuntament de Mataró, a proposta del Consell Escolar Municipal, i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, per evitar el tancament de més grups d’infantil 1.
La reducció de ràtios, això sí, no és ni molt menys del gust de tothom. L’escola concertada la critica (i alguns d’aquests centres surten del pacte), en el moment de la inscripció escolar va ser notòria la protesta organitzada de famílies que quedaven fora de les seves opcions (rescatant la crítica contra la zona única escolar, que el govern no planteja debatre) i el ja citat tancament d’una línia pública a la Llàntia també va escalfar la campanya electoral de les darreres municipals.
La fusió de centres, encara no
Davant la perspectiva que segueixin baixant les places, l’Ajuntament de Mataró treballa des de fa un curs amb el nou document de planificació escolar que fixa com a opció per salvaguardar projectes educatius la fusió de centres, per evitar la desaparició d’aquests sobretot en l’àmbit públic. La regidora d’educació Bea Delgado no ha volgut posar data a possibles propostes en aquest sentit i ha assegurat en la presentació del curs que “treballem analitzant la casuística de cada centre i també la tendència general. Tothom és conscient que si la natalitat baixa caldrà treballar en el mapa de centres però ho farem sempre de la mà dels centres i en benefici del millor per la ciutat”.
Dos grups nous d’escola bressol i més FP
El 8 de setembre, serà el dia d’inici de les escoles bressol amb l’obertura de dos nous grups a l’Escola Bressol Municipal Els Garrofers. Aquests dos nous grups se sumen als cinc que es van reobrir el curs passat per la gratuïtat de l’últim curs del primer cicle d’infantil anunciada per la Generalitat de Catalunya. Una de les novetats és el nou contracte de cuina que inclou el menú ovolacto vegetarià i més pes dels aliments ecològics i de proximitat.
L’Escola Bressol La Llàntia comptarà de nou amb recursos extraordinaris per poder atendre de manera més especialitzada dels alumnes amb necessitats educatives específiques. Aquest projecte es fa amb la col·laboració dels especialistes de la Fundació Maresme que assessoren i formen les educadores perquè adquireixin un coneixement més ampli de la realitat dels infants amb pluridiscapacitat i les seves famílies.
L’Institut Miquel Biada, que inicia el segon curs com a centre de la xarxa de la Generalitat de Catalunya, torna a ampliar l’oferta amb el nou Cicle Formatiu de Grau Mig de Mecanització. L’Institut Alexandre Satorras amb dos Cicles Formatius de Grau Superior de la branca sanitària: CFGS en dietètica; i CFGS en documentació i administració sanitària.
Per altra banda, l’Escola GEM amplia la seva oferta amb el Cicle Formatiu de Grau Mig Assistència al producte gràfic interactiu, perfil videojocs, un nou cicle de la família d’arts plàstiques i disseny.
Comentaris (6)