Esther Castarnado

Autonomia a les aules

Amb la iniciativa de l'Aulamatèria, Santa Anna aposta per treballar l'autonomia dels alumnes en l'aprenentatge

L'Escola Pia Santa Anna de Mataró ha engegat aquest curs una nova metodologia d'ensenyament en l'etapa del Batxillerat: l'Aulamatèria. Es tracta d'una iniciativa pionera a la ciutat que canvia la concepció tradicional de les classes. Com el seu nom indica, l'Aulamatèria consisteix en organitzar les aules per matèries: dues aules d'història, dues de matemàtiques, una d'història de l'art, i així successivament amb totes les assignatures.

Amb aquest sistema, són els alumnes els que han de desplaçar-se d'una aula a una altra seguint el seu horari lectiu. “Això permet que el professor dissenyi l'aula en funció de la metodologia de treball que vol aplicar”, explica el cap d'Estudis de Batxillerat, Jaume Font. I és que l'aspecte de les classes ha variat molt, perquè cada aula està equipada per treballar els continguts de la matèria. Els vídeos, els pósters, els llibres o la connexió a Internet són alguns del recursos que s'han posat a l'abast dels estudiants i que creen un ambient característic a cada aula.

Tot i així, el canvi més significatiu és el paper que ara juga el professor a classe. En aquest sentit, les tradicionals classes magistrals han deixat lloc a un nou model en el que l'alumne és el protagonista. Ara la major part de les classes no són expositives per part del professor, sinó que aquest planteja els objectius i els supervisa, i són els estudiants els que han de treballar el tema. Segons explica el professor de filosofia, Sergi Castillo, “La idea és que la veu a l'aula no sigui la del professor, sinó la dels estudiants”. En les seves lliçons, Castillo organitza la classe en equips de treball que a partir dels llibres i materials de l'aula i dels apunts d'Internet aprenen el tema. “És una manera de treballar l'autonomia dels estudiants i ens acosta més al model universitari”, afirma Font.

El descobriment de l'Aulamatèria
Segons explica Jaume font, la idea és que els alumnes aprenguin a treballar de forma autònoma i que s'ajudin entre ells, en definitiva, “que els alumnes aprenguin més i millor”. Per això, alguns responsables de l'etapa van viatjar a Euskadi el febrer de l'any passat per estudiar la metodologia de l'Aulamatèria que funcionava des de feia temps a l'escola Arizmendi Ikastola a Eskoriatza, Guipúzcua. Finalment es va optar per adoptar el model basc al batxillerat i si els resultats són positius, l'Aulamatèria es podria ampliar a l'etapa de l'ESO en els pròxims anys.

La veu dels alumnes
El canvi no ha deixat indiferent els estudiants de l'escola, que també valoren els pros i els contras d'aquest nou sistema. L'estudiant de segon del batxillerat científic, Jordi Simón, valora positivament la iniciativa: “Com que anem canviant de classe i fem activitats diferents, es fa més distret i el temps també passa més ràpid”. Un dels inconvenients en el que coincideixen diversos estudiants és que en els canvis de classe, els quatra-cents cinquanta alumnes de l'etapa s'acumulen al passadís: “Em sembla molt bé el sistema però és incòmode quan ens ajuntem tots a l'hora en el mateix passadís”, diu Clàudia Ciscar, que aquest curs ha començat primer del batxillerat científic.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive