Un dels projectes més ambiciosos que té Mataró sobre la taula és la nova estació de Rodalies, que s'ha de construir a tocar de l'actual. No tan sols pel que suposaria a nivell de comoditat dels usuaris de l'R1, sinó perquè urbanísticament és una peça clau per connectar el Port i el front marítim amb el centre de la ciutat i amb el sector en transformació d'Iveco-Pegaso. L'alcalde de Mataró, David Bote, confia que l'Estat avalarà el projecte i que podrà començar a fer-se realitat en un termini no superior a cinc anys.
L’alcalde de Mataró ha estat diversos dies a Madrid, on ha mantingut trobades els departaments de Presidència i d'Economia per presentar-los els quatre projectes estratègics de futur de la ciutat, vinculats als fons europeus NextGeneration EU. A banda, Bote va mantenir dilluns dia 18 una reunió amb el secretari d’Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Pedro Saura, sobre la reforma de la zona ferroviària de la ciutat.
El Pla de Rodalies 2020-2030 a Catalunya, presentat el desembre passat, menciona la reforma de l'Estació de Mataró com un dels projectes a desenvolupar a mig termini, entre els anys 2026 i 2030, sense entrar en més detall sobre el projecte. El que planteja a Mataró, tal i com ja va traslladar a Adif i a Renfe, és construir una nova estació que substitueixi l'actual, a pocs metres de la mateixa: un equipament per sota de les vies, a l'alçada de la ronda Barceló, vinculat a la creació d'un nou pas subterrani que connecti la Ronda amb el Port de Mataró.
Valoració "positiva" des de Madrid
Bote ha fet un bon balanç de la reunió mantinguda a Madrid. "Van fer una valoració positiva, entenent la filosofia transformadora del projecte", relata l'alcalde, que vol posar en valor que la nova estació ja quedi recollida al Pla de Rodalies de Renfe. "Ara cal materialitzar-ho perquè aconsegueixi finançament i sigui una realitat, fins i tot abans del 2026. Confio en que podrà ser així", constata l'edil mataroní.
Bote insisteix en la importància del projecte, més enllà de l'àmbit ferroviari. "Ha de permetre que el front marítim de la ciutat sigui molt més permeable gràcies al nou pas subterrani que connectarà nous sectors en desenvolupament, com la ronda Barceló i Iveco-Pegaso, amb el centre del Port de Mataró". La construcció de l'estació dependrà d'Adif, mentre que pel pas subterrani es buscarà la col·laboració econòmica de la Generalitat, com a integrant del Consorci que gestiona el Port de Mataró.
La infraestructura marítima es troba en plenes obres de remodelació per millorar la seva zona comercial i de passeig i esdevenir un nou pol econòmic de la ciutat, i la connectivitat amb el conjunt de la ciutat serà una de les claus per assolir l'èxit en aquest sentit. "Si ho volem aconseguir, el Port i la Generalitat hi han de posar de la seva part", conclou l'alcalde.
Comentaris (17)