Mobilitzar pisos buits perquè surtin al mercat, per ampliar l’oferta i així baixar preus. Aquesta és la màxima amb la que ha operat durant aquest mandat la cartera d’Habitatge de l’Ajuntament de Mataró. En un mercat tensionat i amb les dificultats d’accés a l’habitatge com els de Mataró cal fer aflorar els pisos buits o "morts", tancats i abandonats pels seus propietaris. Per fer-ho, s’ha articulat per primer cop inspeccions, processos de sanció o el recàrrec de 50% de l’IBI en cas d’acreditar que la propietat està buida i abandonada. En total ja s’han obert 778 expedients per pisos amb indicis de desocupació.
Explica la regidora d’Habitatge Sarai Martínez que “semblava mentida però la mobilització d’habitatges buits era possible i Mataró tenia armes que no les feia servir”. En aquest sentit assegura que “el nostre missatge va ser clar des del primer moment: tenir un habitatge buit no és normal, l’abandonament d’immobles no és normal i calia posar el focus en la responsabilitat de la propietat. No es pot normalitzar la situació de tenir immobles buits i morts perquè si no hi hagués tants pisos buits segur que no hi hauria tantes ocupacions delicitives”.
A la caça del pis buit
Òbviament, per l’administració local no és tan fàcil com arribar, veure que en un pis no hi viu ningú i declarar-lo buit. Tot té un procés, amb les seves passes i els seus temps. Per això s’ha necessitat bona part del mandat per afinar com i quan es pot declarar un pis buit per a que se li apliquin elements com el recàrrec del 50% de l’Impost de Béns Immobles. En els darrers dos anys l’Ajuntament de Mataró ha registrat 778 habitatges amb indici de desocupació. A aquests se’ls inicia la inspecció. Més xifres. D’aquests, 137 tenen el procediment per pis buit iniciat i en 66 s’hi ha declarat el que es coneix com a “situació anòmala”, que vol dir que s’ha acreditat que el pis està buit durant temps. I per tant hi entra la responsabilitat del propietari.
De recàrrecs de l’IBI per tenir el pis buit l’Ajuntament n’ha aplicat 37. Suposa més de 4.500 euros d’IBI de més cobrats per tenir pisos buits. El ritme del procediment és lent i molts dels expedients estan en fase d’al·legacions. Hi ha hagut 55 casos en el que el procediment s’ha arxivat (per exemple per venda de la propietat o per haver-la posat al mercat) i en 6 dels casos el pis ha passat dins del projecte Lloguem!.
S’han obert 27 expedients sancionadors per obstruir la investigació municipal quan aquesta buscava acreditar la situació anòmala de la propietat i en 19 d’aquests s’han imposat sancions per valor de 150.000 euros. Igualment s’han obert 8 procediments per inhabitabilitat, decretat el tancament de l’habitatge i 7 procediments per manca de manteniment.
Mobilitzar pisos, ampliar el parc i rehabilitació
La regidora Sarai Martínez emmarca l’esforç de detectar pisos buits i mobilitzar-los perquè surtin al mercat en l’estratègia de govern i regidoria de fomentar “que tothom tingui dret a l’habitatge i no només hi hagi la via assistencialista per als casos més extrems, ens hem de plantejar com podem prevenir en lloc de curar i entendre que per exemple un jove que no es pot independitzar també és una persona vulnerable”.
Habitatge confia amb altres eines per seguir ampliant i millorant el parc d’habitatge a la ciutat. “Seguirem ampliant el parc públic amb noves parcel·les en sectors com el Rengle o els entorns Biada, amb el registre de propietats buscarem que hi hagi 0 habitatges i solars morts a la ciutat i amb els Next Generation hem d’afrontar el repte de la rehabilitació: cal regenerar el parc privat per poder viure amb qualitat i dignitat. El futur passa per regenerar barris i comunitats des de dins”, resumeix Martínez.
Comentaris (12)