El ritual canònic de cada Ple Municipal, quan s’ha de votar, és sempre calcat. L’alcalde pregunta per ordre (es torna a votar a mà alçada) quins són, dels regidors presents, els que voten a favor, qui s’absté i qui vota en contra. A l’hora de votar inicialment les ordenances fiscals pel 2024 dijous es va veure l’escena que protagonitzarà les grans votacions d’aquest mandat: l’alcalde Bote va preguntar els vots a favor i es van alçar els braços dels regidors socialistes i comuns -del govern- i de Junts i el Partit Popular, des de l’oposició.
- S'escenificava així la majoria amplíssima per aprovar la pujada d’impostos i evitar la retallada de serveis municipals.
L’augment important de tributs per al 2024 va comptar amb els vots a favor de 10 regidors socialistes (Elizabeth Ruiz segueix de baixa), 3 juntaires, 2 populars i els 2 dels comuns. 17 regidors dels 26 presents que seran 18 del total de 27 quan la regidora socialista es reincorpori a les sessions. Aquesta és la majoria tetràpode sobre la que es recolzarà el govern bipartit. Tenint en compte que sovint les pujades d’impostos són especialment incòmodes de votar i impopulars de defensar, el de dijous és un ple singular que estrena nova dimensió al Saló de Sessions de l’Ajuntament de la capital del Maresme.
- Els altres grups municipals de l’oposició (ERC, Vox i CUP) van votar en contra
5 euros més al mes a la caixa municipal
L’increment de les ordenances fiscals aprovat inicialment “permetrà donar estabilitat a la cartera de serveis de l’Ajuntament i anirà acompanyada d’un nou pla de racionalització i dotarà la ciutat d’una administració més eficient i eficaç de cara als ciutadans i a les empreses”, segons la nota de premsa oficial. L’increment dels tributs afectarà en el tipus de l’Impost de Bens Immobles (IBI), en la plusvàlua, les tarifes de les taxes per la prestació de serveis de la gestió dels residus domiciliaria i comercials, i s’aplicarà l’increment de l’IPC previst per aquest exercici a les taxes en general. Es preveu que l’impacte econòmic d’aquesta pujada serà d’uns 5 milions d’euros i suposi per al contribuent 5 euros mensuals més, de mitjana.
- Impost de Bens Immobles. La proposta per al 2024 representa un augment del tipus impositiu del 7%, situant-lo en un tipus del 0,6372% de manera que el rebut mig passarà dels 407 als 432 euros. L’increment d’aquest impost es proposa fer-lo de manera decreixent i a l’any 2025 la pujada serà d’un 5% i al 2026 i 2027 d’un 4%.
- Plusvàlua. La proposta passa del tipus actual del 27% al 30% el límit màxim que permet la llei i que és el tipus que tenen 15 dels 19 municipis de més de 50.000 habitants de la província de Barcelona.
- Taxa de gestió de residus. La proposta presenta un ventall tarifari diferenciat que implica un augment en la tarifa general del 19,7%, mentre que per als contribuents amb sistemes innovadors (porta a porta i recollida selectiva mòbil) amb una recollida selectiva molt més elevada que a la resta de la ciutat, l'augment estaria entre un 7% ,si es participa en el model de forma adequada, o un 41% en el pitjor dels casos, si no s'hi participa.
-
Increment equivalent a l’IPC. A causa del context inflacionista del 9-10% en els dos darrers anys (2022-2023) s’ha proposat augmentar un 3,6%, equivalent a la previsió de l’IPC d’enguany, les tarifes de la resta de taxes amb l’objectiu de no augmentar la bretxa entre ingrés i cost dels serveis.
Comentaris (19)