Can Fugarolas vol comprar-li la finca a la Sareb
Notícies relacionades
Can Fugarolas vol comprar-li la finca a la Sareb

Can Fugarolas en perill: la Sareb posa l’espai a la venda

Els col·lectius de Can Fugarolas inicien una mobilització per frenar la pèrdua d’aquest gran actiu cultural i social de Mataró

D’un dia per l’altre es van encendre totes les alarmes. Per sorpresa i sense tenir-ne coneixement previ, la finca on s’alça Can Fugarolas va sortir a la venda. En un portal, l’anunci no deixa lloc a dubtes. La Sareb havia posat a la venda l’espai on s’alça un dels equipaments culturals i socials més importants de Mataró. Just en l’any que se celebra el desè aniversari del projecte ara els col·lectius que hi resideixen veuen que caldrà defensar-lo. ‘Can Fugarolas no es ven, Can Fugarolas no es toca’, clamen.

Tots els núvols amenaçadors per la continuïtat de Can Fugarolas que fa dos anys van aparèixer en forma de subhasta ara tornen i molt més carregats. La Sareb té l’espai a la venda i és una peça més que llaminera per qui vulgui edificar-hi pisos, a primera linia de mar. N’hi ha prou amb veure el projecte de l’antiga Prades, a la vorera del davant del mateix carrer de Toló, per endevinar per on podria anar segons el planejament el ‘desenvolupament’ de la zona. La Sareb vol vendre per fer caixa però a dins hi té un projecte de ciutat i reconeixement fins i tot estatals. I Can Fugarolas no s’estarà de braços creuats. Passa a l’acció. 

  • Dilluns que ve Can Fugarolas farà una roda de premsa per explicar amb detall la nova situació
  • Can Fugarolas ha convocat una concentració el divendres 7 de juliol a les 18.30h davant de l’Ajuntament en contra de la venda i per la preservació del projecte


Objectiu. aturar la venda

Can Fugarolas ha fet pública la situació i demana suports per evitar que progressi la venda. “Si deixem que construeixin pisos estem promovent una ciutat dormitori. Sense Can Fugarolas, Mataró perdrà un teixit associatiu super important: molts projectes socials i culturals oberts a la ciutat i a futures generacions”, lamenten.

I és que paral·litzar la venda és ara l’objectiu. La convocatòria del dia 7 intenta “conscienciar a tota la ciutat del projecte comunitari que està en risc, fer-nos sentir i pressionar l’administració”, explica Miquel Lleixà, un dels portaveus del grup. Confia que “hi ha marge per aturar la venda de bona fe, per parlar-ne, ens hem de poder posar d’acord tots els agents socials i necessitem temps per buscar opcions per a mantenir el projecte”. Des de Can Fugarolas estan segurs, afirmen, que hi ha opcions per salvaguardar el projecte de taller social i cultural que abanderen i recorden que “qui ven és la Sareb, una entitat amb la que les administracions tenen molt a dir perquè es va finançar amb diners de tots”. Si aquestes reclamen el traspàs de propietats, Can Fugarolas podria ser un peatge social a Mataró.

Les claus

  • Can Fugarolas funciona amb un contracte de masoveria urbana signat amb l’anterior propietari de l’espai. 
  • La Sareb va passar a ser la propietat després de la subhasta de l’espai, que va quedar deserta, en ser expropiat a l’anterior propietari.
  • Ara la Sareb ha posat a la venda l’espai per a inversors immobiliaris
  • El planejament urbanístic de l’Ajuntament de Mataró preveu blocs de pisos, comerços i una plaça a l’espai que ocupa l’actual equipament
  • Només un canvi de planejament podria desincentivar l’interès de privats immobiliaris en la pastilla dels carrers Colom, Toló i Camí Ral d’acord al Pla General

 


Campanya de reivindicació


Can Fugarolas ha fet pública l’amenaça de la venda en un vídeo en el que es reivindica com a espai de barri i de ciutat a nivell social, cultural i comunitari. S’hi recorda que aquest 2023 fa 10 anys de l’inici del projecte com aquest “s’ha consolidat amb autogestió i energia humana situant Mataró dins del mapa de la creació, la formació i la divulgació cultural a nivell local, peninsular i internacional”. Col·lectius com Cronopis són clars abanderats d’aquesta projecció i també de com tota l’activitat sorgida de l’antic concessionari ha primat la proximitat, la creació de nous públics i els preus popular.

Can Fugarolas, expliquen alguns dels seus membres al vídeo, és “un espai múltiple i divers amb permanents activitats i visites de centres educatius, un espai clau que s'autogestiona amb el poder de les persones, creant un teixit social que genera un impacte indiscutible en la població de Mataró”. Alhora també forma part de del grup motor de la taula de l'economia social i solidària de Mataró, acull tallers de metall, de fusta, de vidre, d'artesania, de ceràmica i és “viver de nous projectes on la rendibilitat econòmica no és més important que l'impacte social que genera”. Tot això, reivindiquen. “sense dependre de cap administració ens permet invertir en l'espai, l'edifici, en el barri i tot això per fer una veritable economia social i solidària”.

L’hort urbà i les activitats comunitàries, formant un entorn saludable són altres actius del projecte que amb la venda desapareixerien.

La subhasta de la finca de Can Fugarolas no rep cap oferta. Foto: R. Gallofré
El pati de Can Fugarolas, en una imatge d'arxiu. Foto: R. Gallofré

 

Comentaris (36)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive