Can Fugarolas, optimista: “demanem temps i trobarem una solució”. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Can Fugarolas, optimista: “demanem temps i trobarem una solució”. Foto: R.Gallofré

Can Fugarolas, optimista: “Demanem temps i trobarem una solució”

L’assemblea de Can Fugarolas planteja tres possibles sortides: expropiació, compra conjunta amb l’Ajuntament o una solució que passi per habilitar cooperatives d’habitatge a l’espai

Els col·lectius de Can Fugarolas estan convençuts que si tenen temps trobaran una solució a l’amenaça que suposa que la Sareb hagi posat a la venda la finca on s’alça l’equipament cultural i social del barri de l’Havana de Mataró. Precisament parar el procés de venda és el gran objectiu de la concentració del proper divendres. Parar la venda i tenir temps per proposar solucions. N’han estudiat tres.

Amb un grapat de la molta gent que comparteix aquest equipament al darrere, els portaveus de Can Fugarolas han comparegut en roda de premsa per valorar la situació que genera el moviment de la Sareb. Són optimistes de mena i asseguren que la “aquesta situació col·loca el projecte davant del repte del qual estem segures que podrà sortir reforçat. I per a això, necessita el recolzament de la ciutadania, de la seva participació, de la germanor d’altres entitats socials, culturals i institucionals. Perquè hi ha un model de ciutat i de vida que creiem que s’ha de cuidar i fer créixer i està passant aquí i ara, a Can Fugarolas, per a la ciutat de Mataró. Solucions existeixen i són vàries, però es necessita temps per a estudiar-les i negociar. Demanem que es freni la venda i que s’obri el diàleg”, han dit.

Es declaren “convençudes de poder trobar una solució per a que aquest projecte col·lectiu i obert romangui a la nostra ciutat” i demanen “temps per trobar una solució amb les interlocutores socials, paralitzant provisionalment la venda de l’immoble, del qual la seva activitat diària ja forma part del barri i de la idiosincràsia de la nostra ciutat, Mataró”.

Can Fugarolas. Foto: R.Gallofré
Can Fugarolas. Foto: R.Gallofré


Quines solucions són possibles?

La Federació de Can Fugarolas treballa amb l’objectiu clar de frenar la venda de l’espai, que ha sortit a un preu molt llaminer per a promotors que hi vulguin alçar els pisos que preveu l’ordenament per a la zona. Critiquen que la Sareb no hagi respectat el contracte legal de masoveria urbana que tenen signat i que els dona cobertura legal fins el 2026, quan expira. I quan se’ls pregunta a banda de frenant la venda com s’imaginen salvant el projecte de Can Fugarolas exposen tres possibles solucions:

  • Que l’Ajuntament expropiï el solar i treballar una cessió d’usos amb un model de governança
  • Una compra del solar entre Can Fugarolas, l’Ajuntament i “alguna altra pota”, segons han detallat
  • Buscar una entesa entre diferents entitats de sostre cívic per a la compra, introduint-hi al projecte sobre l’espai construït una promoció pública-privada del tipus cooperativa d’habitatges “amb implicació per las fugarolencs”.
Can Fugarolas. Foto: R.Gallofré
Can Fugarolas. Foto: R.Gallofré

 

La interacció amb l’Ajuntament

Els col·lectius de Can Fugarolas reneguen del fet que encara no hagin pogut parlar amb la Sareb, propietària de la finca, més enllà del burofax i a través d’advocats i adverteixen que “no es pot tractar la Sareb com un privat més, essent el que és i de la manera que s’ha pagat”. Respecte l’Ajuntament asseguren que “el feedback no és negatiu, valoren i respecten el projecte i estem segurs que plegats trobarem una solució positiva i cordial”.

En aquest sentit asseguren que “la concentració prevista pel 7 de juliol a les portes de l’Ajuntament de Mataró no té el focus contra ningú,serà un acte positiu, de recolzament a un projecte que considerem imprescindible perquè Mataró, capital de Comarca, segueixi avançant en la seva cultura de barri, en les relacions personals, els vincles socials i en l’economia social, solidària i sostenible”.


Xifres que impacten


Can Fugarolas consta d’un solar de més de 4000 m2 dels quals, 2000 estan destinats a hort i pati. Dels altres 2000, surten uns 4000 m2 de sostre, on es desenvolupen la majoria d’activitats. En total, a Can Fugarolas hi ha 21 col·lectius, 8 associacions, 1 cooperativa, 70 autònoms i unes 200 persones que hi passen i desenvolupen la seva activitat, cada setmana. A més, durant l’últim any han passat més de 2000 persones, entre visites i tallers: han visitat l’espai 400 alumnes d’escola i instituts, i 200 persones d’altres entitats; 400 persones han participat dels tallers i cursos regulars de Cronopis, i altres 200 persones han participat de tallers diversos de la federació (vidre, metall, cuuina), i més de 2000 espectadors han gaudit dels diferents actes i esdeveniments culturals. 

Comentaris (8)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive