El tram del Camí Ral de Mataró entre el carrer Cooperativa i la Rambla canviarà completament la seva imatge i configuració en el transcurs d’un any i mig. El cèntric vial perdrà un dels dos carrils per a vehicles, ampliarà les voreres i comptarà amb arbrat i mobiliari urbà. Cotxes i motos no estaran prohibits però perdran protagonisme respecte als vianants i bicicletes. El projecte, que s’emmarca en el Pla d’Impuls del Centre, també preveu una modificació del Pla General per regular l’arquitectura dels edificis d’aquest tram, de cara a conservar-ne les cases de cos i edificis senyorials i alinear-hi les noves edificacions.
L’objectiu és triple: recuperar aquest tram de carrer, actualment força degradat, com a vial comercial i de passeig; ajudar a traçar un eix cultural i patrimonial entre la Nau Gaudí i l’edifici de La Presó que sigui atractiu per a mataronins i visitants; i connectar el centre amb el TecnoCampus i el Rengle. “Volem que la renovació urbanística impulsi la reactivació econòmica i comercial, amb un carrer embellit, més amable per al vianant mataroní i de fora, que pugui passejar, visitar els punts d’interès i comprar”, explica la regidora d’Urbanisme, Núria Moreno.
Un carrer mal girbat
El Ple municipal va suspendre l’any passat, per 12 mesos, les llicències d’obres d’aquest tram del Camí Ral, de cara a donar-se temps per preparar un projecte d’intervenció que en millorés el paisatge urbà. El repte era força important, ja que l’estat actual del carrer presenta una llarga llista d’impediments. Les voreres que s’amplien o es fan estretes per culpa dels edificis amb alineacions diferents respecte a la calçada. La discontinuïtat de les edificacions també genera moltes parets mitgeres que trenquen la continuïtat visual del carrer.
El Pla General vigent estableix que les noves edificacions es construeixin enretirades de la calçada i amb una alçada màxima de 5 plantes. Aquestes condicions actualment compleixen el 36% de les parcel·les, les quals no mantenen cap harmonia amb els edificis històrics del carrer. A això s’hi suma un trànsit intens de cotxes i autobusos que han empitjorat la qualitat ambiental de l’espai i que, junt amb les voreres estretes, fan encara més incòmode el passeig. De tot plegat se’n ressenteix l’activitat dels establiments comercials –que cada cop n’hi ha menys- a les plantes baixes.
La reurbanització del tram
La transformació serà absoluta. Entre la Rambla i el carrer Cooperativa es pavimentarà majoritàriament en bona part a un sol nivell, de manera similar a la de vials de l’entorn com els carrers de Cuba o Cooperativa. S’eliminarà el carril bus i per tant hi haurà un únic carril configurat com a zona 30 compartit per vehicles privats, autobusos i bicicletes. Els que més hi guanyaran seran els vianants, ja que els 3,5 metres que ocupava el carril bus es destinarà a ampliar les voreres.
Els 3,5 metres que ocupava el carril bus es destinarà a ampliar les voreres
Tot el carrer comptarà amb arbrat, i en aquells trams més amples, on hi ha edificacions noves més enretirades de la calçada, s’hi introduirà més arbres i jardineres, així com mobiliari urbà de descans. “Aprofitem la irregularitat del carrer, que a priori és un element negatiu, per generar nous espais de passeig i estada” apunta el Director d'Urbanisme de l'Ajuntament, Xavier Alemany. El projecte es realitza aprofitant que Aigües de Mataró ha d’aixecar el carrer per canviar la canonada que el travessa. S’espera que a finals de 2021 o principis de 2022 pugui estar enllestit.
Imatge arquitectònica unitària
El projecte vol posar ordre al desgavell arquitectònic del carrer. L’objectiu és que s’identifiqui com a porta d’entrada històrica i natural al casc antic. Per tant es volen conservar tant les cases de cos com els edificis burgesos i senyorials que hi ha repartits per tot el tram. Les noves construccions compleixen amb la normativa actual que els permet una alçada de fins a cinc plantes i una separació més gran de la calçada, però per aquest motiu no mantenen cap harmonia amb les edificacions antigues i desfiguren l’espai.
De cara a pal·liar-ho es modificarà el planejament per garantir la conservació de les edificacions antigues de valor i, de l’altra, canviar els criteris d’edificabilitat: els nous immobles o els existents que es reformin hauran de tenir una alçada màxima de tres plantes (més una quarta tirada a l’interior) i alinear-se amb les edificacions antigues per garantir continuïtat arquitectònica. “Les cases antigues són l’atribut que t’assenyalen que t’acostes al centre de Mataró, i ajuden a singularitzar el carrer, enlloc de ser una avinguda més de qualsevol lloc del país”, afirma Xavier Alemany.
Embelliment i nova vida comercial
Avui hi ha moltes persianes abaixades i pocs comerços atractius
El Camí Ral de la Mercè va ser un eix comercial en un passat no tan llunyà, amb nombrosos establiments emblemàtics dels quals encara se’n conserven rètols en algunes façanes, així com anuncis publicitaris a les parets com el mític ‘Cinzano’ a la cantonada del carrer Cooperativa avui encara visible. Però actualment aquest tram viu una decadència important, amb moltes persianes abaixades i molta rotació de negocis poc afortunats. La reurbanització del carrer, que el farà molt més agradable per als vianants, i les noves solucions arquitectòniques, que preveuen a més llarg termini que les abundants parets mitgeres puguin esdevenir noves edificacions amb establiments especialment visibles als locals de la planta baixa, han de servir perquè el vial recuperi el seu antic esplendor. Els espais més amples que coincideixen amb els trams amb façanes endarrerides també podran acollir terrasses d’establiments de restauració.
Menys cotxes i autobusos
- Hi passen 5.000 vehicles al dia, assumibles per un carril
Aquest tram suporta actualment uns 5.000 vehicles diaris, xifra que segons l’Ajuntament es pot assumir amb un sol carril sense provocar greus afectacions al trànsit. Un cop reformat, el carrer ja no viurà el pas dels autobusos interurbans (com els que van a Argentona, Granollers i Sabadell, amb parada a la Rambla) i en el cas de Mataró Bus es reduirà a quatre vehicles l’hora. “No volem que el Camí Ral sigui una via per creuar Mataró, per això ja tenim les Rondes”, explica Xavier Verdaguer.
La configuració del carrer permetrà també tallar-lo a la circulació els dissabtes i dies de gran activitat comercial, si es considera oportú. Aquest tram és un dels afectats per l’ampliació de la xarxa de carrils bici prevista a la ciutat: les bicicletes compartiran calçada amb la resta de vehicles en direcció Girona (tenint en compte que és zona 30 i pacificada) i comptaran amb carril propi direcció Barcelona. “És un projecte dissuasiu per als cotxes” diu, sense embuts, la regidora Núria Moreno, en la línia del que ja s’està aplicant a carrers com La Riera.
Connectar diferents eixos
És un tram vital per connectar sectors clau de la ciutat
La intervenció integral en aquest tram del Camí Ral es considera clau de cara a unir de forma molt més natural i harmoniosa el centre de Mataró amb nous sectors en desenvolupament de la ciutat com ara el TecnoCampus i el Rengle, d’una banda, i la ronda Barceló i el front marítim, de l’altra. També ha de servir per “ampliar” el centre de la ciutat, establint un eix que connecti dos dels principals elements patrimonials de la ciutat, la Nau Gaudí al carrer Cooperativa i La Presó a La Riera. En aquest eix, seguint La Riera i la plaça de Santa Anna (el paviment de la qual es renovarà) s’hi troben bona part dels monuments i elements d’interès de la ciutat. “Volem posar en valor tot el patrimoni cultural perquè, també de la mà del comerç, serveixin de dinamitzador de la nostra economia” recalca Moreno.
Comentaris (13)