La gran novetat del front marítim de Mataró aquest estiu ha estat la platja per a gossos, habilitada en 1.000m2 perimetrats i amb control d’accés a la platja de Ponent. Una reivindicació que s’arrossegava des de feia molts anys per part dels propietaris de mascotes, que topava amb problemes de caire tècnic i amb el rebuig que generava entre part de la població. El primer mes de funcionament de la platja, però, ha estat molt satisfactori, amb bones dades d’assistència i pràcticament cap problema greu d’higiene ni de convivència.
Ha sorprès la gran afluència d'usuaris de fora de Mataró
Segons destaca Elizabet Ruiz, regidora d’Espais Públics, Equipaments i Benestar Animal, el balanç ha estat “molt positiu”. L’assistència diària des del 20 de juliol, quan es va posar en marxa, ha estat d’uns 50 gossos diaris, mentre que la presència de persones ha variat molt depenent de si l’animal anava acompanyat tan sols de l’amo o bé de tota la família. En tot cas, l’aforament màxim a causa de les mesures anti-Covid era de 60 persones i només s’ha hagut de limitar l’entrada en cinc moments puntuals durant aquests més de 30 dies en funcionament.
Un dels fets més destacats és que el 40% dels assistents a la platja amb els seus gossos han estat de fora de Mataró. Italians, francesos, madrilenys, aragonesos... Quelcom que ha sorprès els responsables municipals. “Volem que la platja sigui un atractiu turístic a Mataró” afirma Ruiz, que posicioni la ciutat com a “dog-friendly”, però la regidora reconeix que no s’esperaven encara “una resposta així” per part dels visitants.
"Els usuaris s'han comportat de manera exemplar", diuen des del Consistori
Els problemes que s’han detectat durant aquest primer mes de funcionament han estat molt menors. Les úniques queixes dels usuaris recollides pels tècnics desplegats per l’Ajuntament (que a banda de controlar l’accés han fet tasques d’informació i assessorament) han estat per la manca d’una font i d’una tanca de protecció entre la zona de la platja i del passeig, a banda de les roques. Més enllà d’això, no hi ha hagut problemes de civisme. “La ciutadana s’ha comportat de manera exemplar i la convivència hi ha estat molt bona; de fet hi estan anant molts banyistes que no tenen gos però que hi estan còmodes”, explica la regidora de Benestar Animal.
La platja, perimetrada, i amb abalisament de separació a l’aigua, compta amb controls periòdics de qualitat tant de l’aigua com de la sorra, que fins ara han donat resultats molt positius. A banda compta amb un servei de neteja específic. Els gossos han d’estar censats i amb xip per poder entrar-hi i han d’anar acompanyats d’una persona major de 14 anys i podran anar deslligats, excepte els potencialment perillosos que, a més, han de portar morrió i anar lligats.
De cara a la propera temporada, l’Ajuntament espera poder convèncer alguna entitat animalista perquè col·labori en la gestió de la platja, amb la possibilitat que aquesta pugui obtenir beneficis a través de la gestió d’una guingueta o bar de platja. D’aquesta manera també es podria rebaixar el cost econòmic que suposa per a l’Ajuntament els controls d’accés, neteja i manteniment de les instal·lacions.
Comentaris (10)