Les famílies d'origen estranger de Mataró que volen aprendre el català sovint es troben, entre d'altres barreres, amb un problema de conciliació. Els horaris que ofereixen a les escoles d'adults o el Consorci de Normalització Lingüística, on s'imparteixen aquesta mena de cursos, solen ser incompatibles amb la criança dels fills i amb altres obligacions.
Davant d'això, el Moviment Educatiu del Maresme (MEM) s'ha empescat una nova manera que permeti a aquestes famílies combinar l'aprenentatge de l'idioma amb les seves obligacions a la llar. Es tracta del programa 'Llengua i entorn: sessions en català, que consisteix en sessions de formació de català amb mares i pares de l’escola durant l’horari escolar de tarda.
L'objectiu és que les famílies puguin fer aquestes formacions dins de les mateixes escoles aprofitant que porten els seus fills, ja que la majoria de mares/pares, per conciliació familiar, no ho poden fer a les escoles d’adults o en el CNL. La iniciativa ha sorgit de la mà dels centres escolars, que són els que han detectat la necessitat de fer les sessions de formació de català per a aquest col·lectiu de famílies que fins ara se sentien excloses d'aquesta possibilitat.
Tots els cursos es fan un dia a la setmana amb l’horari de 15 a 16.30 h, es fa coincidir amb la franja escolar per facilitar que les famílies hi assisteixin. Aquest programa funciona amb un grup d'unes 25 persones voluntàries, de les tres entitats que formen part del projecte, i totes han rebut formació, que coordina i imparteix el MEM. L'organització compta amb la col·laboració del Centre de Normalització Lingüística del Maresme (CNL), Òmnium Maresme i el Servei d’Igualtat i Diversitat Ciutadana de l’Ajuntament.
Les escoles on s'imparteixen les classes són: CEIP Josep Montserrat, Escola Pia Mataró, GEM, Angeleta Ferrer, La Llàntia, Camí del Cros, Maria-Mercè Marçal, El Turó, Rocafonda, Josep Manuel Peramàs, Salesians, Camí del Mig, Cirera, Vista Alegre, Joan Coromines, Montserrat Solà, Anxaneta i Marta Mata.
Comentaris (6)