El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Mataró va viure el passat 20 de novembre la constitució del Consell d’Infants. Es tracta d’un òrgan de participació de caràcter consultiu creat per l’Ajuntament de Mataró l’any 2014, on els nens i nenes poden exercir el seu dret a participar, expressar idees, reflexions i opinions per transformar i millorar la ciutat des del seu punt de vista.
Cada any s’escull un àmbit en el que treballar, a proposta dels nens i nenes de 5è i 6è de primària de les escoles que hi participen. Temes com el medi ambient, la seguretat o la cohesió social han estat alguns dels temes treballats en les darreres edicions.
Què és? És un grup d’ infants de Mataró que es reuneixen per tractar i debatre sobre temes relacionats amb la ciutat. També parlen sobre els drets dels infants i com els donen a conèixer a la ciutadania.
Qui en forma part? Alumnes de 5è i 6è de primària de les escoles de Mataró que en participen.
Quins temes s’hi tracten? Cada any, el Consell d’infants decideix per votació el tema que volen tractar. Seguretat, medi ambient o cohesió social han estat alguns dels aspectes escollits en anys anteriors.
Quan es reuneixen? Un cop al mes, de novembre a juny, en horari extraescolar. A banda de les sessions ordinàries, també s’ organitzen tres sessions més: Sessió prèvia abans d’iniciar-se el curs, amb una trobada entre totes les conselleres i consellers, i les noves famílies que s’incorporen; Constitució, al voltant del 20 de novembre, Dia Universal dels Drets dels Infants; i Cloenda, a final de curs,
On es reuneixen? Al Saló de Sessions de l’Ajuntament i en diversos espais de la ciutat.
Com se’n pot formar part? L’ escola que hi vulgui prendre part ha d’escriure un correu a: conselldinfants@ajmataro.cat
“Senties una gran responsabilitat, i que la teva veu tenia importància”
Violeta Velasco recorda la seva experiència com a integrant del primer Consell d’Infants
Fa una dècada, Violeta Velasco formava part d’un projecte pioner a Mataró: el primer Consell d’Infants impulsat per l’Ajuntament. Amb només deu anys, representava l’escola Montserrat Solà en aquest espai que donava veu als més petits i els permetia opinar sobre temes clau de la ciutat. Ara, rememora aquella experiència que, segons diu, li va fer sentir responsabilitat com a ciutadana.
“El Consell era quelcom nou per a tots nosaltres. No sabíem què ens trobaríem. Era molt gran per als petits que érem: anar a l’ajuntament regularment, participar en plens... Tot plegat era emocionant i il·lusionant, però també una gran responsabilitat”, recorda Velasco.
La seva escola, com la resta de participants, seleccionava un representant mitjançant votacions internes. En el cas de Violeta, va ser escollida com a titular, amb una altra alumna com a substituta que l’acompanyava a les trobades. Aquest sistema de doble representació assegurava una implicació més àmplia i la possibilitat que més infants es familiaritzessin amb el funcionament del Consell.
Durant els dos anys que va formar part del Consell –a 5è i 6è de primària–, els participants treballaven temes d’interès ciutadà a través de sessions mensuals. Un dels projectes que més recorda és el dedicat al civisme: “Vam fer vídeos per conscienciar sobre la importància de mantenir els carrers nets. Ens van dividir en grups i cadascú feia un vídeo representant diferents aspectes del civisme. Era una manera creativa de reflexionar i treballar junts”.
Els plens eren moments clau, i Violeta destaca la presència de l’alcalde, primer Joan Mora i després David Bote. “Senties que la teva veu tenia importància, que escoltaven les nostres idees. Per a nosaltres era una manera d’entendre que, tot i ser petits, podíem tenir veu i vot en temes que afecten la ciutat”, explica.
Mirant enrere, creu que el Consell d’Infants no només va sensibilitzar-la sobre els drets dels infants, sinó que també va marcar el camí cap a una participació més activa i conscient com a ciutadana: “Potser no se’ns escolta prou, però espais com aquests ens ensenyen que les nostres opinions compten i ens preparen per implicar-nos des de ben aviat en la societat”.
Comentaris