Proposta de la primera actuació del Projecte PATI del Cor de Maria. Imatge: Node Arquitectura
Proposta de la primera actuació del Projecte PATI del Cor de Maria. Imatge: Node Arquitectura

El Cor de Maria dissenya el pati del futur: un espai més enllà de l'esbarjo

El centre educatiu del Cor de Maria ha involucrat a tota la comunitat educativa (professorat, alumnat i famílies) per redissenyar el pati, un espai que ha de ser divers, inclusiu i potenciar-se més enllà de l'esbarjo.

El pati de l’escola és molt més que un espai d’esbarjo; és un espai viu on els infants poden desenvolupar la seva autonomia, la creativitat i les seves competències socials i cognitives. El pati, al cap i a la fi, és un lloc on es creix en autonomia i independència, on s’experimenta i on també es desenvolupa l’infant. Amb aquesta visió, l’escola Cor de Maria ha impulsat el Projecte PATI, una iniciativa que busca transformar aquest espai clau en un entorn que promogui el desenvolupament integral dels alumnes.

El projecte es basa en una metodologia participativa que ha involucrat tota la comunitat educativa: alumnat, famílies, professorat i personal no docent. La primera fase va consistir en la recollida d’informació a través d’enquestes i activitats, on gairebé un 90% de les famílies i la totalitat del personal van manifestar la necessitat de renovar el pati. Les opinions recollides van posar de manifest la importància de convertir aquest espai en un entorn diversificat que fomenti tant l’esbarjo actiu com la reflexió i la creativitat.

Alimnes de l'escola del Cor de Maria de Mataró
Alumnat de l'escola del Cor de Maria de Mataró al pati que es renovarà.
 

Els reptes no eren menors. Des del clàssic però necessari debat sobre com la pilota envaeix aquesta franja d’esbarjo fins a quines idees i propostes poden multiplicar els efectes beneficiosos de l’hora del pati, la comunitat educativa del Cor de Maria ha treballat per buscar solucions i millorar un moment capital dins de l’aprenentatge de l’alumnat.

Un dels punts més rellevants del Projecte ha estat el procés de debat i identificació de propostes, un exercici de participació col·lectiva on tota la comunitat educativa ha tingut veu. A través de sessions de treball, enquestes i activitats d’observació, s’han analitzat les necessitats i preferències de l’alumnat, famílies i personal docent i no docent. Aquest diàleg ha permès establir prioritats clares i consensuades, tenint en compte quines propostes i idees eren més prioritàries per cadascun dels grups que conformen la comunitat. Del debat en van sortir quatre idees clares.

C

Proposta de la primera actuació del Projecte PATI del Cor de Maria

Prioritats del projecte PATI

  • Zones verdes: incorporació de vegetació que proporcioni ombra i ajudi a crear un entorn més agradable i sostenible.
  • Estructures de joc diferenciades: rocòdroms horitzontals, cabanes, circuits de fusta i sorrall, pensats per estimular el joc i l’autonomia.
  • Espais tranquils: creació del bibliopati i altres zones per a la lectura i la reflexió. És important perquè a major edat, més rellevància tenia en les enquestes.
  • Rotació d’activitats: garantir opcions diverses que permetin als infants explorar interessos més enllà del joc amb pilota.

Un aspecte diferencial del Projecte PATI és el seu enfocament pedagògic. La proposta contempla convertir el pati en un espai educatiu inclusiu, amb activitats guiades i zones adaptades a les diferents etapes educatives. A més, es vol fomentar la consciència ecològica mitjançant la plantació d’arbres, que proporcionin ombra i contribueixin a un entorn més sostenible.

A.2

Proposta de la primera actuació del Projecte PATI del Cor de Maria

Primeres accions del projecte

  • Instal·lació de grades de fusta per millorar les zones de reunió i descans.
  • Creació d’un espai d’ombra amb vegetació per fomentar activitats tranquil·les a l’aire lliure.
  • Reforma de la zona del rocòdrom per fer-la més atractiva i segura.
  • Disseny d’un espai de lectura exterior amb magatzem per llibres, coixins i altres materials.

El Projecte PATI del Cor de Maria es presenta com una iniciativa transformadora que va més enllà d’una millora estructural que ja s'està duent a terme de la mà de Node Arquitectura. Amb la implicació activa de tota la comunitat educativa, es busca crear un espai que respongui a les necessitats dels infants, oferint oportunitats per al desenvolupament personal, social i acadèmic en un entorn totalment renovat on tothom hi té cabuda.

E

Proposta de la primera actuació del Projecte PATI del Cor de Maria

 

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive