L’inici de les feines prèvies al desmuntatge i trasllat del jaciment de Ca la Madrona, a Mataró, és una gerra d’aigua freda sobre el moviment organitzat que en segueix pregonant la protecció. L’Associació en Defensa del Patrimoni Cultural de Mataró i el Maresme qualifica l’operació acordada entre Generalitat, Ajuntament i Consorci com de “desmantellament de les restes del jaciment” i constata “de nou la pèrdua d’un important element patrimonial de la ciutat”.*
L’ADEPAC qualifica “nou atemptat contra el patrimoni de la ciutat” una operació que, asseguren, era “previsible”. A l’hora d’identificar els factors claus que ho porten assenyalen l’informa favorable al desmuntatge de l’Ajuntament de Mataró, l’artimanya política del govern municipal de no haver tramitat la protecció com a Bé Cultural d’Interès Local el jaciment tal i com ho va demanar el Ple Municipal. L’entitat també critica el director de l’excavació Jordi Ardiaca (de la mateixa empresa que farà el desmuntatge) “per no haver en cap moment proposat alternatives factibles al trasllat i haver acceptat una tasca que, avalada per les més altes instàncies arqueològiques de Catalunya, es desaconsellava plenament”.
Atac a la Generalitat
També carrega tintes contra Patrimoni de la Generalitat. “Podia haver intentat fer d’àrbitre entre un ajuntament i un consorci per una banda, dos poders que, que en cap moment, han tingut la voluntat de seure a parlar i, per una altra, les diverses associacions culturals mataronines, per intentar trobar una solució pactada que permetés la construcció del nou edifici d’economia circular i, alhora, com hem demanat sempre, la conservació ‘in situ’ de les restes arqueològiques, cosa totalment compatible i, per tant, possible”, asseguren.
L’ADEPAC retreu l’aliniament de la Generalitat amb l’Ajuntament i assegura que això “s’explica perquè hi ha hagut un acord polític d’interès i no pas de conservació ni dignificació del patrimoni entre ambdues administracions” donant com a resultat “de nou la pèrdua d’un important element patrimonial de la ciutat, al·legant que sempre és més important el futur i el negoci econòmic, en detriment de conservar les restes del passat, les quals ens doten de personalitat, ens diferencien d’altres ciutats del país i fonamenten el nostre present i i el nostre futur”.
La tasca persisteix
Lluny de rendir-se, l’ADEPAC assegura que “seguirem insistint en la defensa d’aquet jaciment i de tot el patrimoni cultural del Maresme, per aconseguir que mai més no es destrueixin troballes arqueològiques que pertanyen a tot el poble” i fa una crida a la població maresmenca “aser conscient de com es destrueix tant de patrimoni” i a impedir-ho.
- Sobre Ca la Madrona, l’ADEPAC manté la taula rodona del proper 23 de febrer a Can Palauet.
L’entitat afirma categòrica que “malgrat que la política vulgui fer veure que cal triar entre futur i passat, ambdós conceptes són i seran sempre compatibles, però desgraciadament pesa més el negoci i el benefici econòmic que uns dels elements més representatius de la nostra vida cultural: el patrimoni, en aquest cas el jaciment tardo-romà de Ca la Madrona”.
Comentaris (8)