El curs escolar a Mataró ha arrencat aquest dilluns, dia 14, de moment sense incidències, tot i que no es pot dir que ho hagi fet amb normalitat. Els prop de 20.000 alumnes que acudeixen als centres educatius públics i concertats d'infantil, primària i secundària de la ciutat han pogut iniciar les classes presencials, sis mesos després que la Covid-19 els obligués, com a la resta del país, a tancar portes i continuar el curs de forma virtual. Escoles i instituts de la capital del Maresme esperen poder dur a terme el curs 2020-21 amb la màxima normalitat possible, però les estrictes mesures que cal aplicar per combatre la pandèmia i el temor als brots del virus ho fan força complicat.
Des de l'Ajuntament de Mataró s'ha constatat que al llarg d'aquest dilluns al matí no hi ha hagut cap incident destacable a les escoles de la ciutat, que apliquen protocols rígids per regular les entrades i sortides perquè siguin esglaonades i des de portes diferents del centre. De cara a facilitar que no hi hagi aglomeracions a les entrades, l'Ajuntament ha ampliat les voreres i l'espai públic per a vianants a les portes de diverses escoles i instituts de la ciutat.
Per a alguns centres educatius de la ciutat, fer front a la pandèmia se suma a altres deficiències que ja venien d'abans. Per exemple, el Cinc Sènies, l'institut de Rocafonda que arrenca el quart curs en mòduls prefabricats i sense data per a la construcció de l'edifici definitiu. A aquesta dificultat s'hi afegeixen aquest any tots el protocols de seguretat per la covid-19. Tot i que inicialment algunes classes s'havien de traslladar a la biblioteca Antoni Comas, finalment el centre ha renunciat a l'espai i ha acabat instal·lant més barracons per fer front a l'augment de línies de primer d'ESO, que passa de tres a quatre. Per garantir la permeabilitat de l'alumnat, la direcció ha ideat quatre accessos diferenciats –un per a cada cicle d'ESO– i s'ha més que doblat el professorat –de 16 a 42 mestres– per garantir els grups estables.
Doble repte: recuperar classes presencials i fer front a tota mena de protocols i mesures de seguretat
Tant el Cinc Sènies com la resta d'escoles i instituts afronten el doble repte de recuperar les classes presencials després de mig any d'interrupció, i fer-ho complint amb el munt d'instruccions i mesures que s'han d'aplicar: des de l'ús obligatori de la mascareta a partir dels sis anys fins als intents de mantenir la distància de seguretat, la prohibició de compartir materials, el manteniment de grups estancs a classe i al pati, la regulació d'entrades i sortides, la higiene estricta i una llarga llista de protocols. Des de l'Ajuntament de Mataró s'han habilitat nous espais de la ciutat per a les escoles que ho necessitin i s'ha reforçat els dispositius de neteja a l'interior i exterior dels centres.
Al conjunt de Catalunya, un total de tres escoles no han obert portes en el primer dia del curs. Dues per positius de covid entre el professorat i una tercera per una plaga de vespes, segons ha explicat a Catalunya Ràdio el conseller d'Educació, Josep Bargalló. Les escoles que han hagut d'endarrerir l'inici de curs per un positiu entre els docents i la conseqüent quarantena d'una part important del professorat són la Ridolaina de Montellà i Martinet i el centre Joan Juncadella de Sant Vicenç dels Horts. A aquests dos casos coneguts, s'hi ha sumat l'Institut Escola Antoni Ubach de Terrassa, on s'ha detectat una plaga de vespes i on s'espera que les classes puguin començar dimecres.
Comentaris