La vida de Núria Dòria sempre ha estat vinculada als llibres. Filla d’editor, el seu pare va fundar La Galera, editorial de referència en llibres infantils i juvenils. En acabar els estudis va treballar 10 anys a l’Abacus i 15 a una llibreria amb llibres 100% en català a Barcelona. L’any 2005 el seu marit i ella van decidir muntar-se la seva pròpia a la Garrotxa, Dòria Llibres, fins que a l’octubre del 2012 arribaven a Mataró i ho feien per quedar-se.
Tot i que inicialment es va instal·lar al carrer Pujol, ara farà un any que es troba al carrer Argentona. “Volíem fer un pas endavant però era complicat trobar un local gran que fos cèntric i econòmic, per això amb un parell d’amics i clients se’ns va ocórrer la idea de buscar gent que volgués associar-se amb nosaltres”, explica. Després de 4 anys de Dòria Llibres a la ciutat, creu que la feina més important d’un llibreter és la fidelització dels seus clients: “L’esforç que ha de fer la llibreria és de selecció, si això ho tens clar és molt més fàcil empatitzar amb el teu segment de públic i, per tant, fidelitzar-lo”.
Quin és la filosofia de Dòria Llibres?
Li diem llibreria però ho entenem com un espai cultural de i per a Mataró. Una llibreria no pot subsistir només amb la venda de llibres, sinó que ha de compartir les experiències, sensacions i emocions produïdes per la literatura. Nosaltres fem molts actes amb molta participació: presentacions de llibres amb l’autor, poesia recitada, el vermut literari, reunions nocturnes en un format més íntim, etc.
Què és el més gratificant de la feina?
La nostra feina és la de recomanar i saber entendre què necessites o què t’agradarà. És fantàstic recomanar un llibre i que després vinguin a agrair-t’ho i a demanar-te’n un altre. El millor és compartir i il·lusionar la gent a llegir. Al final aconsegueixes una empatia amb els clients i nosaltres també aprenem molt d’ells i de les seves lectures.
Mataró llegeix?
I tant. Narrativa en venem moltíssima i destaca la novel·la negra. No tot necessàriament són best-sellers, el que més ens satisfà és que llibres d’autors menors i d’editorials molt petites també estan a les posicions dels més venuts.
Com és el públic infantil i juvenil?
Els nens són els futurs lectors i se’ls ha d’acompanyar, inculcar i crear un hàbit des de petits. Quan entren en l’adolescència, les xarxes socials i els mòbils els treuen temps però si des de petits els han explicat contes, han llegit i han vist que els seus pares llegien, això ho mantenen.
Afecta la introducció dels llibres electrònics?
Ara es llegeix més i en diferents formats. Contràriament al que es diu, el format electrònic no crec que ens afecti tant. El que és un lector voraç de llibres li agrada el paper, agafa el llibre i el primer que fa és tocar-ho i olorar-ho. Són públics diferents.
-
Comentaris