Ple Municipal del mes d'octubre. Foto: R.Gallofré
Ple Municipal del mes d'octubre. Foto: R.Gallofré

La Defensora de la Ciutadania de Mataró s’escull amb el suport del PSC i Vox

El Ple Municipal ha de validar el nom d’una advocada força desconeguda a la ciutat com a Defensora de la Ciutadania:  Marta Susana Pérez García

Mataró tornarà a tenir el seu particular síndic municipal dos anys després de la mort de Jordi Puigderrajols, anterior Defensor del Ciutadà. Un dels punts de l’ordre del dia del Ple Municipal de setembre, aquest dijous 5, servirà per validar el nom de la nova Defensora de la Ciutadania: Marta Susana Pérez García. Es tracta d’una advocada perfectament desconeguda i sense vinculació política ni social a la capital del Maresme. El seu nom és el que es vota després de rebre el suport del PSC, Vox i el PP en la votació baremada de la Junta de Portaveus del passat juliol. El PP especifica que va donar suport d'elevar l'elecció al Ple però no votarà a favor, si no que s'abstindrà. Que els socialistes hagin fet bons els vots del partit d’ultradreta és quelcom que ha indignat la resta de grups municipals.

Marta Susana Pérez García resultarà escollida aquest dijous si obté una majoria de les tres cinquenes parts dels membres de la Corporació municipal, en primera votació, si no s’aconsegueix aquesta majoria, en la segona votació és suficient la majoria absoluta. El PP ja ha anunciat que no hi votarà a favor pel que la previsió és una aliança entre PSC i Vox en el segon recompte. Aquest dijous se sortirà de dubtes.

  • L’aliança circumscrita en l’elecció de la Defensora és del tot heterodoxa i trenca amb tota lògica d’aïllar parlamentàriament l’extrema dreta al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Mataró.
Marta Susana Pérez García
Marta Susana Pérez García

 

Qui és la que serà Defensora de la Ciutadania?

Marta Susana Pérez García és -així ho explica la web municipal, ja que la informació pública i presència en xarxes de la interessada és nul·la-  llicenciada en Dret (1996) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i ha cursat els estudis de Doctorat especialitzant-se en Dret Públic. Ha exercit d’advocada i com a docent de Dret Administratiu a la UAB, al TecnoCampus de Mataró, a la Universitat de Girona i a l’Escola de Policia de Catalunya, entre d’altres. “Destaca la seva faceta d’estudi i investigació del Dret”, diu l’Ajuntament de Mataró, que també recull que ha publicat diversos articles acadèmics relacionats amb la planificació i ordenació turística de les ciutats, amb l’ordenació jurídica del paisatge, la seguretat a les ciutats i les “smart cities” i ha escrit manuals com el “Manual de Planificació i “Gestió del turisme” i “ La Seguretat i la comunicació”. No ha tingut mai cap vinculació política.

  • La Defensoria de la Ciutadania és una institució que té com a missió vetllar pels drets ciutadans amb relació a l’actuació de l’Administració municipal i dels organismes que en depenen, i que amb aquesta finalitat estudia les queixes i consultes que se li presentin. 
  • Les sindicatures o defensories locals estan implantades a 46 ajuntaments de Catalunya, donant servei a 4,6 milions d’habitants.

Un procés controvertit


El procés que ha acabat amb el nom de Maria Susana Pérez ha estat controvertit i “molt polititzat”, segons apunten alguns dels portaveus que han participat de les entrevistes de selecció. El procediment per presentar candidatures al càrrec es va iniciar el passat 15 de març amb l’obertura d’un procés de convocatòria pública. Les candidatures havien d’anar acompanyades d’un document de motivació exposant les línies bàsiques i la proposta de desenvolupament del càrrec i la seva vinculació amb Mataró. Se’n van presentar 18 en primera instància i la Junta de Portaveus després de valorar les restants en va triar 6 que van haver de passar una entrevista. Una vegada realitzada l’entrevista, se’n van descartar 2 i les 4 restants es van sotmetre a votació.

A aquests darrers passos del tràmit hi van arribar persones conegudes a Mataró com Consol Prados (exregidora i flamant fitxatge del Govern de la Generalitat), la també exregidora Núria Calpe, el sociòleg Jordi Merino o l’expresident d’Òmnium Maresme Carles Estapé. “Dels vetos creuats per raons polítiques n’ha acabat sortint el perfil menys arrelat, menys conegut i el que menys va convèncer en l’entrevista i exposició del projecte”, explica un dels portaveus. El perfil escollit amb els vots del PSC, Vox i PP és, segons una de les persones descartades “el d’una figura totalment a contracorrrent del perfil de síndics actual, que tendeix a ser una figura més social que jurista, més representativa del teixit social que no pas un mer receptor de queixes”.

Cristian Escribano, portaveu del PP, avança que el seu partit va votar a favor d'elevar el nom a Ple però que no hi votaran a favor de Pérez Garcia, precisament, perquè "el procés ha quedat desvirtuat per com ha actuat el PSC. Primer ens van voler col·locar a una candidata (Consol Prados) dient que estava desvinculada de la política i resulta que ara és assessora del govern de la Generalitat i a més a més s'ha entossudit, no ha volgut recitificar ni buscar la pluralitat: hi havia candidats amb suports de fins a quatre grups", desvela Escribano.

Arxivat a:

Comentaris (15)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive