La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel preveu que la cinquena onada no serà la darrera però sí espera que les que vinguin siguin de menor intensitat. Amb tot, ha reconegut les dificultats per fer previsions amb un virus que va canviant. En aquest sentit, ha reconegut els errors i ha dit que tant des de les administracions com des de la societat es va generar un missatge massa optimista. I avisa que caldrà fer una desescalada “molt més lenta” que la darrera quan toqui aixecar restriccions.
Sí espera que la tardor i l'hivern portin a un "cert retorn" a la normalitat, també pel que fa a l'activitat del sistema sanitari. Abans de la cinquena onada, s'havia aconseguit recuperar gairebé el 90% d'activitat respecte a la del 2019. Un cop finalitzi la cinquena onada la previsió és poder anar recuperant tot allò perdut, amb un impacte "menor" ja que aquesta darrera onada s'ha donat en període estival, quan l'activitat programada ja acostuma a ser menor.
Facilitats per la gent vacunada
La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, veu viable un escenari en què la gent vacunada tingui un accés "més fàcil" arreu, per exemple a esdeveniments culturals o d'oci. En canvi, la no vacunada s'haurà de fer PCR o d'antígens i creu que el fet que això pugui ser emprenyador pot "acompanyar" a incrementar la vacunació. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha dit però que a curt termini "no és plantejable" restringir l'accés quan no tothom ha tingut accés a la vacuna. Creu també que és "puntual" que sobrin cites. En tot cas, ha afirmat que si la gent acaba no anat a la vacuna, s'intentarà "que la vacuna vagi a la població".
La directora del CatSaltu ha insistit en la disponibilitat de vacunes actualment però no creu que hi hagi un problema de confiança de la ciutadania sinó que l'"asimetria" en l'arribada ha fet més difícil la gestió. En la crida a la vacunació tant aviat com es pugui ha inclòs les embarassades.
Comentaris (1)