Una guia que ajudi a les empreses de gènere de punt a continuar fent passes a favor d’un negoci sostenible. Aquesta és la idea de l'Associació d'Empreses de Gèneres de Punt de Mataró i Comarca (ASEGEMA), que vol impulsar polítiques de sostenibilitat entre les empreses del sector a través de la implantació de l’economia circular. Per facilitar aquesta transició han elaborat una guia d’ús, a partir d’un estudi del sector, que serveixi de pauta a les empreses.
ASEGEMA assegura que el món del gènere de punt treballa en la direcció correcta per tal d’assegurar, també en el futur, un bon comportament ambiental de les seves empreses: “Tot i que actualment les ajudes, tant econòmiques com tècniques, són encara insuficients, la patronal veu un gran potencial en el sector per avançar decididament cap a la sostenibilitat. Actualment, només el 20% de les empreses es limiten únicament a aplicar la normativa vigent. El 70% de les empreses tèxtils del Maresme estan ja començant a explorar processos i productes encara més sostenibles, mentre que el 10% restant està clarament enfocat cap a la sostenibilitat.”
El president d’ASEGEMA, Josep Espígul, afirma: “Els estàndards de qualitat i el comportament ambiental de les empreses és molt alt, però cal seguir aprofundint en els avantatges que aporta per a un sector com el tèxtil tot allò que té a veure amb tendir al residu zero i que permeti allargar el cicle de vida de cada producte.” En aquest sentit, la patronal planteja a les empreses aplicar polítiques de sostenibilitat en totes les fases de producció, des del disseny creatiu, la tria de fibres, fils i teixits, i la seva manipulació i tractament.
D’altra banda, l’estudi del sector determina que moltes empreses ja aplicaven tradicionalment estratègies d’economia circular, com el retorn o la recollida d’embalatges, i que en els darrers anys s’ha potenciat també l’ús de matèries primes orgàniques i reciclades. En total, l’infome d’ASEGEMA compta amb el testimoni de 46 empreses per a conèixer de primera mà les seves experiències en l’aplicació d’iniciatives d’economia circular.
Més enllà de les bones pràctiques, aquesta immersió en el sector també ha servit a la patronal per identificar problemàtiques comunes de les empreses a l’hora d’aplicar estratègies d’economia circular en els seus processos productius. La manca d’una normativa universal que genera problemes de competència, la manca d’ajudes, i els costos i la manca de conscienciació social frenen, en molts casos, aquesta iniciativa.
Un sector predominant al Maresme
La indústria tèxtil és el sector més important del Maresme, ja que suposa el 12,9% de la facturació total de la comarca i genera el 30,8% dels llocs de treball. El sector es caracteritza per empreses petites. El 76% són microempreses, amb un màxim de deu treballadors –la majoria en tenen cinc, com a màxim–. El 20,98% són petites empreses, de fins a 50 treballadors. Un 2,87% són empreses mitjanes, amb entre 51 i 250 treballadors, i el 0,19% són empreses de més de 251 treballadors.
Comentaris