El botellón no és nou a Mataró. Tampoc en la pròpia societat catalana o espanyola. Algunes veus d’àmbit estatal assenyalen que aquesta pràctica, consistent en beure alcohol al carrer, va començar a créixer en punts com Càceres a principis dels noranta, on els joves van respondre a la normativa de l’Ajuntament de tancar abans els bars amb el consum de begudes al carrer. Una pràctica que s’ha extès en el temps i popularitzat sobretot en la darrera dècada. Els elevats preus de les begudes als locals d’oci nocturn, combinats amb la crisi econòmica, el fet de voler fugir de les aglomeracions i poder combinar les despeses amb els amics són alguns dels motius pels quals centenars de joves a Mataró, milers a tot Catalunya, practiquen el botellón setmana rere setmana. I acabar amb ell és, recalca l’Ajuntament de Mataró, responsabilitat de tots.
La regidora de Via Pública, Núria Moreno (PSC), va explicar que des del govern local treballen amb un Pla d’Oci Nocturn que vol ser “transversal” i comptar “amb tots els agents implicats possibles”. Un projecte que va de la mà del nou Pla de Seguretat i que pretén regular, en la mesura del possible, una situació que segueix ben present en punts com el polígon del Pla d’en Boet, on hi ha la pràctica majoria de locals d’oci nocturn de la capital del Maresme.
“No es pot atacar aquest fenomen només amb més agents sobre el terreny, cal que la ciutadania s’impliqui en un problema de salut pública que deriva en problemes de neteja”, recorda Moreno. I raó no li falta. Molts joves vénen de fora en Rodalies i arriben a la ciutat carregats, inclús bevent ja als vagons, l’alcohol que han comprat en establiments prèviament. A l’endemà, la brutícia és evident en els espais públics i privats propers a les discoteques i bars. Per Moreno, una de les claus es troba en “la facilitat” amb la que s’arriba a Mataró amb l’alcohol a les mans, i per això cal “implicar a Rodalies” en aquesta situació. Això no és nou. Núria Calpe, exregidora de Via Pública, ja va avançar a principis de 2014 que hi hauria converses amb Rodalies per intentar controlar aquesta situació, però queda clar que encara no s’ha arribat a cap acord.
Educar a fills... i pares
L’educació juga un rol vital en tot plegat. Tant dels fills com dels pares. “Des d’una sola banda no podem solucionar-ho”, lamenta Moreno, que recorda que les sancions tampoc esvaeixen el botellón de la capital del Maresme. “En el darrer any es van fer 466 sancions de 150 euros, de les quals moltes es van aplicar bonificacions per pagar-les ràpidament; el problema d’això és que no ho paguen els joves que beuen al carrer, ho acaben pagant els pares i per tant, no prenen consciència del que fan”. Moreno també indica que no es pot pressionar els bars i discoteques perquè fixin un preu més baix, ja que això funciona per pura “oferta i demanda”, tot i que sobre la taula queda la pregunta si no hi sortirien guanyant amb preus més ajustats que permetessin, encara que fos, que una part dels joves que fan botellón s’ho replantegessin.
-
Claus
- S’han sancionat a més de 450 joves, però no prenen consciència perquè ho paguen els pares
- El preu més assequible respecte a les copes dins la discoteca anima els joves a beure al carrer
- L’Ajuntament defensa que amb més policia no se soluciona
- Cal educació a pares i joves, i també controls a Rodalies des d’on vénen carregats de begudes
-
Comentaris