El govern local de David Bote va aconseguir dijous, dia 22, l'aprovació inicial del Pressupost de 2017 amb certa comoditat. Als vots dels dos partits que conformen la coalició que governa a la ciutat, PSC i CiU, se li va sumar Ciutadans, que va votar-hi a favor, i també l'abstenció tan de PP com d'ERC. L'anècdota la va protagonitzar la representant de Plataforma per Catalunya, Mònica Lora, que tot i haver defensat en la seva intervenció que votaria en contra dels pressupostos, quan va ser el moment d'alçar la mà va abstenir-se per error. L'alcalde va canviar l'ordre de votació previst inicialment i això va provocar la confussió de la regidora. El secretari va anotar en acta que la posició política del partit era contrària (encara que un cop fet el vot no es podia canviar el signe del mateix). Només ICV, Volem i la CUP, per tant, van votar-hi en contra.
El regidor de serveis centrals, Juan Carlos Jerez, va defensar la proposta de pressupostos conjuntament amb l'aprovació definitiva de les ordenances fiscals, que també van tirar endavant gràcies als vots favorables del govern, Ciutadans i el PP i amb l'abstenció de Volem i Esquerra. En la defensa del pressupost es va destacar que era el primer "en molt de temps" en el que s'incorporava inversió, gràcies al "rigor dels últims anys i l'eficiència" en la gestió de l'ajuntament. Això sí, Jere va destacar algunes premises que s'havien de seguir: "mantenir un escenari de moderada recuperació econòmica i mantenir l'objectiu d'acabar el mandat amb un deute públic del 75-85% (actualment es troba en el 95%". El pressupost va aprovar-se inicialment amb un total de 134 milions previstos, un 7,07% més que l'any anterior.
Com a socis de govern, CiU va voler destacar el "clima" que hi ha al consistori que permet "parlar i estudiar els temes que tots considerem rellevants". Quim Fernández va definir així els pressupostos: "són realistes però ambiciosos, valents però no temeraris; posen l'accent a les prioritats de Mataró".
La majoria de partits va celebrar els canvis a les ordenances fiscals, com la pujada de l'IBI a només un 1% o el 3,75% en IAE
Després de diverses intervencions, la -poca- sorpresa que podia haver-hi per desxifrar quins acords havia aconseguit l'executiu de Bote van quedar clars quan va ser el torn de Juan Carlos Ferrando, portaveu de Ciutadans. Va afirmar que aprovarien inicialment la proposta perquè "no podem negar que ens agraden les línies que marquen, tot i que no l'acceptarem de manera definitiva si es presenta tal i com està ara". Consideren que caldran signes "inequívocs" del govern en voler lluitar contra l'atur i ajudar a la supervivència dels centres comercials perquè li donin el suport definitiu. També van votar a favor de les ordenances entenent que s'han acceptat moltes de les seves al·legacions i que s'ha rebaixat la pressió fiscal a la ciutadania.
Abans, el PP amb Jose Manuel López al capdavant ja havia deixat entreveure que s'abstindrien en la votació del pressupost: "Són intencions que després hem de veure si es compleixen o no, i celebrem l'aposta per les inversions després dels esforços que hem fet tots plegats; des de 2012 estem castigant a la gent amb més impostos, menys serveis i pitjors equipaments". López també va mostrar-se satisfet per diversos punts de les ordenances fiscals que van votar a favor per l'anul·lació de la pujada de l'IBI, per les bonificacions en plusvàlues quan algú hereta un habitatge habitual per mort d'un familiar i el pla previst per millorar i rehabilitar habitatges.
Esquerra, per la seva banda, va anunciar la seva abstenció en les ordenances fiscals. Per una banda, van agrair la congel·lació de l'IBI, però per l'altra van reclamar un pacte que "determini la pressió fiscal que ha de suportar un ciutadà i detallar un sostre màxim d'aquests impostos per al futur". Els independentistes van ser molt més crítics amb el pressupost: "no hi ha hagut temps material per examinar les partides més significatives", va lamentar Francesc Teixidó. Per això, van decidir abstenir-se fins que poguessin "estudiar els projectes, on van les inversions i si estem d'acord o no en les assignacions previstes".
ICV, CUP, Volem i PxC, en contra
VoleMataró va abstenir-se en les ordenances però va votar en contra dels pressupostos. En el primer cas, van considerar "raonables" les xifres dades en impostos com l'IBI, i van celebrar que el govern hagués estat obert a dialogar i debatre per millorar-les durant aquestes setmanes. Tot i que consideren, en paraules de Montse Morón, que "falta fer un esforç més important", van veure amb bons ulls algunes de les propostes fetes. En canvi, en els pressupostos van anunciar el seu vot negatiu a les primeres de canvi: "no són ni pressupostos participats ni socials, i tampoc ens agrada la distribució, hi ha massa diners a millores esportives quan tenim altres prioritats".
La principal crítica dels partits que van votar 'no' al pressupost se centra en la distribució de les inversions: consideren que hi ha una partida massa gran per equipaments esportius i que cal més inversió en temes socials
En una línia similar s'havien expressat abans tan la CUP com Iniciativa. Els ecosocialistes van explicar que volien unes ordenances fiscals "més progressives on pagui més qui més té", tot i que entenen que es troben enmig d'una normativa "inflexible". Van mostrar-se a favor de l'IBI, van agrair l'esforç del govern i van reclamar que la taxa del gual que es vol recuperar es faci ja en els propers dos anys. Finalment van abstenir-se en les ordenances, però van votar en contra dels pressupostos. "no tenen partides suficients per rescatar a les persones més vulnerables, i ara que en molts anys podem fer inversions crida l'atenció que dediquem tants diners a arranjar instal·lacions esportives i només hi hagi un 4% a promoció social", va dir Esteve Martínez, que va afegir: "no podem destinar 100.000 euros per posar gespa artificial en un camp de futbol quan tenim famílies que no poden pagar la llum".
La CUP va posicionar-se en la mateixa direcció. "El pressupost no dóna resposta a les emergències socials, no reactiva el teixit productiu local ni tampoc la cultura; votarem que no per tres grans mancances: no és participatiu, no es qüestiona el deute que paguem ni tampoc planteja una gestió pública al 100% dels serveis municipals", va etzibar Juli Cuéllar. El dirigent independentista va posar com exemple Badalona, on "s'han destinat 14 milions d'euros perquè es decideixi entre la ciutadania a què es destinaran".
Per últim, Plataforma per Catalunya va anunciar que no donaria suport ni a les ordenances ni als pressupostos. Mònica Lora va reclamar canviar els criteris per obtenir ajudes, prioritzar polítiques socials i "acabar amb els ajuts de discriminació positiva". Va lamentar que no s'haguessin tingut en compte les al·legacions que van presentar a les ordenances i va assegurar que "no podem donar un xec en blanc com fan altres partits, que aproven a la lleugera i li riuen les gràcies al govern".
Comentaris