-
-

El laberint de Llicències a Mataró

Les queixes d’empresaris, constructors i particulars són creixents: hi ha massa obstacles burocràtics. L’Ajuntament prepara una modificació per agilitzar-ho.

En un món on la immediatesa ens rodeja en gairebé tots els àmbits de la vida, sembla encara més evident que cal una reformulació de les administracions per adaptar-se als nous temps. Això es veu, sobretot, en la tramitació de llicències que han de permetre crear noves obres, nous comerços i en definitiva, projectes importants per a empresaris, constructors i particulars. Les queixes sobre la normativa excessivament estricta i sense prou marge d’interpretació del departament de Llicències de Mataró han aflorat en els darrers mesos. L’Ajuntament n’és conscient, i per això proposa una modificació de l’ordenança municipal de llicències urbanístiques amb un sol objectiu: agilitzar i simplificar els processos de tramitació de llicències.

Núria Moreno (PSC), regidora de Llicències, explica que són conscients que “el creixement de les empreses passa també per un bon servei de llicències”, i recalca que des del govern socialista ja van començar a treballar-hi mesos enrere, però els va agafar “les eleccions pel mig” i van haver “d’aturar-ho fins el nou mandat”. “Sabem que hi ha queixes i problemes sobretot amb el temps d’atorgament de llicències; creiem que per millorar-ho, cal una reformulació integral del sistema però primer cal passar per modificar l’ordenança. És un instrument fonamental”, afegeix.

Una normativa massa estricta?

Francesc Teixidó, cap de l’oposició i portaveu d’ERC (el principal partit de l’oposició a la ciutat), considera que “la normativa actual es basa en el Pla General d’Ordenació, de l’any 1996; això vol dir que part de les normes estan antiquades, i es dificulta molt més la interpretació ja de per sí, estricta”. Per ell, el principal problema és que “cenyir-se exclusivament a la norma és quelcom que els treballadors potser fan com a refugi per la manca de recursos i suport polític que disposen; no se la volen jugar i segueixen escrupolosament la norma; és evident que no se la poden saltar, però s’agafen al compliment de la mateixa  gairebé com si fossin advocats, més que no tècnics”. Per això, cal un canvi en diversos fronts.

Simplificació necessària

Davant d’aquesta realitat, la regidora Moreno apunta a dues paraules clau: “Agilitzar i simplificar”. “Cal millorar al màxim tots els supòsits que la llei ens permet; un primer pas és crear més comunicacions prèvies, permetent que es comenci a treballar un cop es fa la sol·licitud i hi ha un informe favorable que ho permeti, mentre es gestiona la tramitació final de la llicència”, desgrana.

plànols obra

La diferència és important: amb un expedient de llicències, el particular ha d’esperar a que l’Ajuntament l’autoritzi i llavors sí, pot començar. Amb la comunicació prèvia és al revés: presentes la documentació tècnica, l’ajuntament verifica que tot estigui correcte –i el que no, es fa discrepància per subsanar-ho o presentar al·legacions- però ja es pot treballar amb l’obra corresponent. El canvi és clau, perquè es passa a tenir dos tipus d’expedients (llicència i comunicació prèvia) quan fins ara n’hi havia de tot tipus: llicència d’obres a majors, menors, alteració de medi rural, canvi d’ús, etc.

Un altre pas a seguir és el de millorar la informació i els canals amb els usuaris. Aquí, explica Moreno, entra en joc l’administració electrònica. “Millorar els formularis, la informació que arriba als ciutadans i crear una guia de tràmits per especificar, segons el tipus d’obra, quin tipus de llicències i documents s’han d’acompanyar”, descriu. Tot plegat, mitjançant un portal interactiu que pugui ser més entenedor i que permeti  l’enviament de documentació, cartografies, etc. Així com oferir informació actualitzada, normatives urbanístiques vigents i altres, com “un sistema de comunicació que permeti fer preguntes i que es contestin de manera ràpida, sense haver de demanar hora prèviament”.

Més recursos

La petició de noves llicències ha crescut un 230% respecte les xifres de 2011, i això significa que el volum de sol·licituds precisa d’un equip al darrera més gran que l’actual. “Hem de redimensionar l’equip per poder respondre a totes les peticions, així com actualitzar-nos a nivell d’organització i tecnologia”, defensa Moreno, que afegeix: “Els informes interns s’han de simplificar, i convertir en comunicacions prèvies molts processos que ara aturen les obres”. En algunes activitats de baix risc, com adequació de locals per implantar activitats com comerços, restauració, serveis... S’implantarà un tràmit únic per obres i activitat, sota un règim de comunicació prèvia que funcionarà com ja s’ha descrit anteriorment. També s’unificaran processos en un únic expedient per agilitzar els tràmits.

obra gran

Desbloqueig a les llicències als polígons

Un dels contratemps que molts empresaris s’han trobat en els darrers mesos, és que la tramitació de llicències als polígons industrials estava totalment aturada. Això es devia, segons expliquen des de l’Ajuntament, a que el govern local va suspendre-ho mentre reordenava aquests espais amb l’objectiu de poder atraure indústria de gran volum. Actualment, i un cop feta la nova ordenació, ja s’ha aixecat la suspensió de llicències per poder-se instal·lar o adequar el negoci al nou model de polígons que es vol impulsar des de l’administració.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive