-
-

Salva Fernàndez

El Ple aprova el pressupost i l'acord per pagar l'edifici del Rengle

El govern fa valer l'abstenció de 13 regidors per tirar endavant el pressupost inicial; ampli suport de 21 regidors a l'acord amb FCC pel Rengle

El Ple de l'Ajuntament de Mataró va donar llum verda dijous, dia 30, l'aprovació inicial del pressupost pel 2014 amb vuit vots a favor -els del govern-, 13 abstencions i quatre en contra. A més, també es va aprovar, això amb una àmplia majoria de 21 vots a favor i quatre en contra, l'acord amb FCC per eixugar el deute de poc més de 21 milions d'euros que té la ciutat amb l'empresa per l'edifici del Rengle. El pressupost entrarà ara en un procés d'al·legacions on els grups municipals podran aportar les consideracions que creguin oportunes, mentre que també es farà una nova audiència pública el 13 de febrer perquè els ciutadans puguin dir la seva sobre el text aprovat.

El regidor d'administració i atenció ciutadana, Ramon Reixach, va oferir algunes pinzellades del pressupost previst pel 2014, que serà de 140 milions. L'increment ve donat sobretot pel deute del Rengle, que suposa uns 21 milions d'euros de partida en despeses més dels previstos. Entre les dades que va facilitar, destaquen els 46 milions d'ingressos municipals a través d'impostos directes, 21 milions en taxes, transferències i subvencions i 3 milions d'impostos indirectes. A l'altra banda, les despeses més importants es reparteixen en 20 milions en temes d'ensenyament, 18 milions de deute públic dels quals 5 són interessos i 13 de retorn de capital, gairebé cinc milions d'euros en seguretat i protecció ciutadana, 10 milions d'euros en recollida de brossa i neteja i un pressupost de 8,2 milions d'euros dedicat a benestar social. Altres temes com la cultura tenen un pressupost de 6,1 milions, mentre que l'administració general de l'Ajuntament puja a 7,3 milions d'euros. Reixach va indicar que si tot anava com estava previst, el deute a finals de 214 seria de 238 milions d'euros.

CiU va poder tirar endavant el pressupost gràcies a les abstencions del PSC, el PP i Iniciativa. Els populars van assenyalar que la seva idea era abstenir-se perquè ara començava "el camí per fer al·legacions" i farien un exercici de responsabilitat "col·laborant perquè el pressupost tiri endavant". En relació al Rengle, Jose Manuel López va dir que votarien a favor perquè és una manera de "solucionar un problema que tenim sobre la taula", tot i que no es va estar d'assegurar que el cas li recordava al del "bar del TecnoCampus". Per la seva banda, Iniciativa per Catalunya va abstenir-se en el pressupost tot i que va lamentar la "manca de partides específiques en foment d'ocupació", falta de mesures per ajudar a autònoms, lloguers i espais d'oficines, manca "d'ajudes a aturats i poques propostes per impuilsar el tercer sector de l'economia social". L'abstenció servirà perquè esperen "s'escoltin algunes propostes nostres", va dir Esteve Martínez. En el casl del Rengle, vot favorable davant el que consideren "un bon acord en una factura que era necessària solucionar".

Montse López, del PSC, va celebrar que es tornés a aprovar un pressupost després que l'últim cop fos el 2012, i va desgranar la postura del principal grup de l'oposició: "Ja vam fer un exercici de responsabilitat en votar favorablement les ordenances fiscals, i es demostra que amb esforç i consens podem seguir sent útils a la societat". Els socialistes es van abstenir, tot reclamant treball al govern en el diàleg per "millorar la ciutat". Les prioritats dels socialistes seran "ajudar a la gent necessitada, impulsar polítiques d'ocupació, la convivència, la seguretat, la millora d'espais públics, educació i millores econòmiques com la reindustrialització de la ciutat". Sobre el deute de l'edifici del Rengle, López va recordar que la decisió d'aquella construcció era en un "context diferent" i que tot i això "se li treu rendiment, ja que hi ha un 70% ocupat dels espais de venda i lloguer". Van votar a favor de l'acord amb Fomento.

CUP i Plataforma per Catalunya van votar en contra del pressupost. Els independentistes van lamentar que el deute condicionés tant els pressupostos i seguís segrestat pel "PP de Madrid, les polítiques neoliberals i mesures europees en contra de la sobirania local", a banda de recalcar que "ni generarà ocupació ni beneficia a la ciutat, més aviat l'empobreix". "Estem perpetuant la injustícia que viu la ciutat", va afegir. PxC va lamentar que CiU seguís la política "d'excusar-se de l'herència rebuda" i que "no s'ha vist cap canvi dels promesos pel govern en campanya electoral". "Hi ha partides destinades a afavorir col·lectius benestants i no als més febles", van afegir. També van votar en contra de l'acord sobre el Rengle perquè consideren que els 21 milions "no són el preu real" de l'edifici.

En el torn de rèpliques, Reixach va recalcar que "hi ha moltes maneres de fomentar ocupació" i no només amb accions directes, i va posar d'exemple les aportacions al TecnoCampus que s'han de traduir en formació i vivers per futures ocupacions. L'alcalde, Joan Mora, va qualificar el pressupost de "sòlid" que servirà per "rellançar-nos des del punt de vista que ja toquem terra ferma". A més va celebrar l'acord amb la companyia de Fomento per eliminar un deute que "generava interessos mensuals enormes" i va afegir, en la línia de Reixach, que l'Ajuntament ha de donar "confiança perquè la societat civil generi ocupació", ja que això és millor que crear "deu llocs de treball temporals amb contractes precaris".

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive