En el marc del 20è aniversari de l’Hospital de Mataró hi ha una veu discordant, i no menor. La del comitè de treballadors, que assenyalen que no poden “estar contents” amb els 20 anys del Consorci. “Sentim tristor per veure com treballadors que ens hem dedicat amb la màxima professionalitat i dedicació a pal·liar les mancances que pateix l’Hospital des de la inauguració, no se’ns fa cap agraïment”. Lamenten que les celebracions estiguin girant al voltant de la part de gestió i direcció. Des de la secció sindical Catac apunten que no hi hagi hagut espai per conèixer l’opinió del capital principal de l’empresa: “Treballadors que amb el seu esforç suporten les sobrecarregues que suporten des de fa anys i tiren endavant l’assistència de sanitat pública amb la millor qualitat i professionalitat”. A més, han posat en dubte la celebració feta, entre d’altres coses, perquè hi havia com a convidat Carles Manté, antic president del Consell Rector que es troba “pendent de judici per corrupció pel cas Innova i al qui demanen vuit anys de presó”. “Algú, a més, que era a la vegada director de Cat Salut i que no va fer res per solucionar els problemes de finançament que patíem”. Per tot això assenyalen que “no podem estar contents amb la celebració d’aquest aniversari”.
Els treballadors apunten que 20 anys després, no hi ha “un pla de necessitats real adequat a la població que cal atendre”
Els treballadors apunten que 20 anys després, no hi ha “un pla de necessitats real adequat a la població que cal atendre”, i recorden que l’Hospital, inaugurat el 1999, ja va arrencar amb mal peu en fer-se “amb menys capacitat de la prevista per la població que havíem d’atendre, sobre els 110.000 habitants. Ara estem en una població de 270.000”, recorden. A més, assenyalen que durant aquest temps s’ha reduït personal sanitari, tenen una atenció primària amb entrades de pacients per sobre de 1.800 “quan el màxim és 1.500” i, afegeixen, els llits del sociosanitari “s’han reduït casi un 50%”. Motius pels quals, consideren, no poden donar l’assistència adequada a la ciutadania. Les denúncies per aquesta situació venen de lluny, ja que “fa anys que el pressupost que rebem per atendre la nostra població està molt per sota del necessari; som l’únic hospital de Catalunya que té cinc propostes de resolució i una moció al Parlament instant el Govern a buscar solucions pel problema d’infrafinançament i manca d’inversions que patim des de la inauguració”.
Una de les crítiques persistents en el temps és el fet de treballar “amb mitjans obsolets, com va demostrar l’auditoria tècnica d’estructures i aparellatge feta al maig de 2016, on s’identificava que el 80% dels aparells estaven fora del seu període d’ús, no de deu anys sinó de 20, i que es van auditar una mancança d’inversions de 23,7 milions d’euros”. Quelcom que, assenyalen, afecta a la rapidesa de la seva feina.
Sense vagues
Un dels fets diferencials que des del sindicat assenyalen és que malgrat una situació complexa com la que relaten, “mai ens hem plantejat protestar amb mesures com una vaga, ja que afectarien als usuaris amb més retards dels que ja suporten”, i recorden que les seves necessitats assistencials encara es retardarien més. “Els treballadors vam aprovar en assemblea deixar de cobrar durant dos anys algunes pagues i cedint incentius perquè el Consorci Sanitari del Maresme no entrés en desequilibri, però desencisats per la manca de resposta des de la Conselleria, al 2014 vam dir prou”. Poc després arribaria la imposició del Pla de Reequilibri a tres anys, que “ha aconseguit pujar el dèficit a 3,8 milions d’euros. Estem intervinguts i infrapressupostats, i sense cap pla per la sanitat de Mataró i el Maresme central”.
Troben a faltar presència als actes commemoratius
Pel que fa a les línies del nou pla estratègic del Consorci des del sindicat apunten que de tot el que es diu “només ho saben ells; hi ha molts plans però res concret. L’únic que se sap és que estan elaborant el pla funcional del Sociosanitari, però sense conèixer pressupost i quan serà”. El sindicat recorda: “No hi ha pressupostos i quan n’hi hagi, caldrà veure quina quantitat es destina aquí”. Sobre l’ampliació i el Sociosanitari, expliquen que el projecte que es coneix és el de destinar el nou edifici a un 60% pel sociosanitari i la resta com a ampliació de l’Hospital, amb consultes externes, rehabilitació i d’altres, però que no està concretat. Del que tampoc se’n parla és del capital humà, lamenten. Més enllà d’equipaments, des dels treballadors apunten que “actualment urgències està fent unes 340 entrades, quan el seu màxim són 200 diàries; s’està tensant la sobrecàrrega de treball i ja fa molts anys que succeeix”.
De fet, afegeixen, hi ha problemes per trobar segons quins perfils perquè “queden concursos de noves places desertes perquè no interessen les condicions”, no precisament perquè “hi hagi manca d’especialistes”.
L'Ajuntament exigeix mesures
L’Ajuntament de Mataró va posar el crit al cel ara fa un any davant la situació econòmica de l’Hospital, tot tement que es posés en risc l’atenció mèdica. Per això, van exigir solucions a la Generalitat per acabar amb l’infrafinançament després de reconèixer la saturació i sobrecàrrega del personal assistencial. Però tot segueix aturat. El govern de Quim Torra no aprova nous pressupostos, i sense noves partides no es pot esperar inversions al territori, tot i que el Maresme, en aquest sentit, tampoc ha estat agraciat en el passat quan sí hi ha hagut pressupostos.
Comentaris