Can Fugarolas ha aconseguit frenar, aquest dimarts al matí, un intent de desnonament. Els diferents col·lectius d’aquest equipament al barri de l’Havana de Mataró estaven fent assemblea quan han vist arribar una comitiva judicial que, acompanyadada d’efectius de seguretat privada i de manyans, venia a canviar panys i prendre possessió de l’espai. Les persones s’hi han oposat i han fet desdir la comitiva, quedant tot plegat en un ensurt que torna a posar sobre la taula l’amenaça que hi ha sobre aquest espai, les gents que l’omplen i hi treballen i el que suposa a nivell social i cultural a la capital del Maresme.
Miquel Lleixà, membre de l’assemblea de Can Fugarolas, explica que “en un primer moment ens hem espantat però després l’aparició de la comitiva que venia a fer el desnonament ens ha permès de personar-nos, els hem explicat que tenim documentació com diferents contractes en regla i s’ha suspès el que ells anomenen llançament”.
Ara Can Fugarolas té 10 dies hàbils per presentar la documentació que els acredita com arrendataris de l’espai. La paperassa la tenen: Can Fugarolas té un contracte de masoveria urbana signat, paga els subministraments o és seu social i fiscal de diferents entitats i empreses o declara fiscalment les seves activitats. Per tant el procés judicial auspiciat per la SAREB no els pot seguir ignorant.
L’intent de desnonament d’aquest dimarts es temia des de fa temps però en certa manera permet a Can Fugarolas de personar-se en tot el procés judicial derivat de la venda de l’espai iniciada per la Sareb. “Sembla mentida però se suposa que fins avui la Sareb no ha sabut que nosaltres hi som a dins i que hi som legalment”, explica Lleixà que estima que “dir que no sabien que hi havia gent a dins, haver de demostrar que hi som és kafkià”.
Més enllà del nou termini de 10 dies per a presentar documentació, des de l’assemblea de col·lectius esperen que la nova pantalla permeti guanyar temps per a una resolució per la que fa mesos que treballen intensament i que permeti salvaguardar el projecte i els col·lectius de Can Fugarolas al seu espai.
Can Fugarolas planteja comprar la finca
“El que ha passat avui no trastoca els nostres plans i la nostra intenció segueix sent la de comprar l’espai”, explica Lleixà. Precisament l’assemblea de Fugarolas interrompuda per l’arribada de la comitiva judicial versava sobre aquest escenari, que requerirà d’una entesa múltiple on entri l’Ajuntament de Mataró. Can Fugarolas planteja l’adquisició de l’espai mitjançant “tots els acords que siguin necessaris, fins i tot amb la SAREB que esperem que retiri dels jutjats la petició de desnonament”, està estudiant possibilitats de finançament social per a poder capitalitzar aquesta compra i manté el contacte amb l’Ajuntament. La solució urbanística ‘ad hoc’ hauria de passar per contemplar part d’habitatge social a la finca “sempre que parteixi d’una filosofia oposada a l’especulació urbanística” segons ha dit Lleixà.
La pilota, doncs, es juga a dos terrenys de joc diferents. El judicial, amb l’equip rival fent acte de presència avui dimarts i en el polític, governamental i urbanístic tot esperant una solució a mida per a un equipament important per la cultura mataronina.
Comentaris (8)