L'estrella mataronina que coronarà una torre de la Sagrada Família.
L'estrella mataronina que coronarà una torre de la Sagrada Família.

Redacció

Una estrella feta a Mataró coronarà una torre de la Sagrada Família

David Gibernau, de Tot Vidre Gibernau, ha fet les 123 peces que formen l’estrella de la torre de Maria

Un vidrier de Mataró, David Gibernau, s’ha encarregat de fer de manera artesanal totes les peces (123 en total) que donen forma a l’estrella que ben aviat coronarà la torre de Maria de la Sagrada Família. La creació es pujarà a dalt de la torre a finals d’aquest mes i el dia 8 de desembre s’inaugurarà amb l’encesa oficial.

Per arribar fins aquí ha calgut completar amb èxit un procés de molts mesos; van contactar amb Gibernau, mestre artesà i vidrier de reconegut prestigi, per encarregar-li una estrella que tingués una textura diferent i original: “Volien que fos una cosa orgànica i natural.” Després d’un any de proves, al novembre del 2020 la vidriera de Mataró va començar la producció de les 123 peces que conformen l’estel.

El procés de creació s’ha fet amb cura i minuciositat artesanal: “Tenim un forn de grans dimensions amb base plana. Aguanta 1.200 graus però per fer les peces el posàvem a uns 850. A la màxima temperatura el vidre es converteix en líquid i nosaltres buscàvem una consistència com la de la mel. Cada peça es feia a partir de cinc passos diferents, i en cada un d’ells s’hi imprimia un dibuix.”

Cada peça s’introdueix una primera vegada al forn durant 36 hores. Després d’aquesta primera fornada, es gira i tornen a iniciar el mateix procés a una temperatura més baixa. És una segona fornada d’unes 24 hores que serveix per aplanar el vidre. Finalment, el vidre havia de tenir un to mat per tal de poder captar la llum. Cada peça requeria la transparència i opacitat justa per poder captar aquesta llum sense que desaparegui del tot el dibuix (malgrat que a peu de la Sagrada Família no es podrà apreciar). Han hagut de sorrejar cada peça per matisar la superfície i aleshores es tornava a posar al forn per suavitzar el mat, que sigui gairebé transparent (24 hores més de forn).

David Gibernau explica que fan de tot: “Som vidriers i venim a casa teva a posar-te un vidre petat, però també tenim aquest vessant artesà.” I això acaba fent que arribin encàrrecs com el de la Sagrada Família: “És la feina que tindrà més transcendència. Marcarà un abans i un després en el meu currículum, però també estic molt orgullós, per exemple, del retaule de vidre que vaig fer per a l’església de Bàscara.” El Crist del Fluvià és una creació formidable, de 8 metres i mig d’altura per 6 i mig d’amplada, que es pot apreciar en aquesta església de terres gironines.

 

Comentaris (14)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive